ارزیابی داروخانه های شهر یزد با معیار های داروخانه دوستدار سالمند در سال 1402 - پایش
دوشنبه 28 اردیبهشت 1405
OPEN ACCESS
دوره 25، شماره 2 - ( فروردین ـ اردیبهشت 1405 )                   جلد 25 شماره 2 صفحات 185-179 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.SSU.SPH.REC.1402.074


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jafari H, Rahimi Zarchi M K, Haiery L, Ghomi F, Afkhami Aghda F. Assessment of pharmacies in Yazd city with the criteria of elderly-friendly pharmacy in 2023. Payesh 2026; 25 (2) :179-185
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2735-fa.html
جعفری حسن، رحیمی زارچی محمد کاظم، حائری لیلا، قمی فرنوش، افخمی عقدا فائزه. ارزیابی داروخانه های شهر یزد با معیار های داروخانه دوستدار سالمند در سال 1402. پایش. 1405; 25 (2) :179-185

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2735-fa.html


1- مرکز تحقیقات مدیریت و سیاست گذاری سلامت، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
3- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
4- گروه سلامت سالمندی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
چکیده:   (65 مشاهده)
مقدمه: با توجه به رشد جمعیت سالمندان، یکی از راهبردهای کلیدی برای بهبود سلامت این گروه سنی، راه‌اندازی مراکز بهداشتی و درمانی مناسب و سازگار با نیازهای آنان می‌باشد. لذا به منظور آگاهی از وضعیت موجود داروخانه‌ها متناسب با رفع نیاز افراد سالمند و یا به عبارتی داروخانه دوستدار سالمند، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی داروخانه های شهر یزد با معیار های داروخانه دوستدار سالمند انجام شد.
مواد و روش کار: مطالعه حاضر به صورت توصیفی- مقطعی و در سال ۱۴۰۲ انجام شد؛ بدین صورت که از طریق سرشماری از ۱۵۱ داروخانه مورد نظر در بخش خصوصی، ۱۴۸ مورد در سطح شهر یزد بررسی شد. داده‌ها نیز به­ صورت مشاهده توسط محققان و پرسش از مسئول داروخانه و با استفاده از یک چک لیست استاندارد جمع آوری شد. ابزار شامل ۲۸ گویه و در قالب ۴ حیطه فیزیکی (۷ گویه)، مراقبتی (۱۶ گویه)، تامین و تدارکات خدمات دارویی (۴ گویه) و عاطفی (۱گویه) بود. نحوه نمره‌دهی چک لیست نیز به صورت طیف سه گزینه ­ای لیکرت (خیر، تا حدودی، بله) بود که نمره ۲۸ تا ۴۲ در سطح ضعیف، نمره ۴۳ تا ۵۶ متوسط، نمره ۵۷ تا ۷۰ خوب و ۷۱ تا ۸۴  در سطح خیلی خوب قرار می­ گرفتند.
یافته ها: در مجموع به نسبت امتیاز کسب شده از حداکثر نمرات مدنظر برای هر حیطه، بعد عاطفی دارای بالاترین نمره بود که نشان‌دهنده‌ تأکید زیاد روی این موضوع در داروخانه‌های شهر یزد است. در مقابل، بعد مراقبتی پایین ترین نمره را داشت،که ۱۹ داروخانه در سطح خوب، ۱۲۳ داروخانه در سطح متوسط و ۶  داروخانه در سطح ضعیف بودند و هیچ داروخانه‌ای در سطح خیلی خوب ارزیابی نشد.
نتیجه گیری: به رغم تلاش های صورت گرفته نیاز به بهبود زیرساخت ها و خدمات داروخانه ها برای تطابق کامل با معیارهای داروخانه دوستدارسالمند احساس می شود. همچنین این ارزیابی نشان داد به منظور ارتقای نحوه برخورد با سالمندان و ارائه خدمت متناسب با نیازهای آن ها لازم است آموزش هایی در این حیطه داده شود.
متن کامل [PDF 1288 kb]   (38 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی | موضوع مقاله: مولفه های اجتماعی سلامت
دریافت: 1403/9/9 | پذیرش: 1404/9/16 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1405/1/22 | انتشار: 1405/2/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق