نقش بنیان‌های اخلاقی در پیش‌بینی صداقت علمی با میانجیگری جهت‌گیری دینی - پایش
دوشنبه 31 اردیبهشت 1403
OPEN ACCESS
دوره 23، شماره 1 - ( بهمن ـ اسفند 1402 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 68-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.ALZAHRA.REC.1402.072


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gheisari Z, Khademi Ashkexari M, Hasanzade Tavakoli M R. The effect of moral foundations in predicting scientific integrity with the mediation role of religious orientation. Payesh 2024; 23 (1) :57-68
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2337-fa.html
قیصری زهرا، خادمی اشکذری ملوک، حسن‌زاده توکلی محمدرضا. نقش بنیان‌های اخلاقی در پیش‌بینی صداقت علمی با میانجیگری جهت‌گیری دینی. پایش. 1402; 23 (1) :57-68

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2337-fa.html


1- گروه روانشناسی تربیتی. دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی. دانشگاه الزهرا (س). تهران. ایران
2- گروه روانشناسی مثبت‌گرا، دانشکده علوم اسلامی و روانشناسی. دانشگاه قرآن و حدیث. ری. تهران، ایران
چکیده:   (568 مشاهده)
مقدمه: صداقت علمی یکی از مباحث مهم در حوزه آموزش است. امروزه اغلب مؤسسات علمی و حتی مجلات مختلف علمی و پژوهشی به دنبال راهی برای جلوگیری از تقلب، سرقت و جعل علمی هستند و سیاست‌هایی در این حوزه به کار گرفته‌اند. شناخت مؤلفه‌های اثرگذار بر وجود صداقت علمی گامی مهم درجهت یافتن راهی بهتر برای تقویت آن است. مؤلفه‌های دینی و اخلاقی از مهم‌ترین متغیرها در حوزه صداقت تحصیلی هستند که در این پژوهش به عنوان متغیرهای اثرگذار بر صداقت علمی انتخاب شده‌اند.
مواد و روش کار: ۵۴۴ نفر از دانشجویان در حال تحصیل در استان تهران (۴۱۳ زن و ۱۳۱ مرد) به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده در این پژوهش مشارکت کردند و به سوالات سه پرسشنامه بنیان‌های اخلاقی (MFQ)، جهت‌گیری دینی چرخشی (CROI) و تقلب علمی پاسخ دادند. به منظور دستیابی به نمره صداقت علمی، نمرات حاصل از تقلب علمی معکوس شدند. داده‌ها به کمک نرم‌افزارهای SPSS ۲۶ و AMOS ۲۴، با روش مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شدند و برازش نهایی مدل مفروض بررسی شد.
یافته‌ها: میانگین سنی شرکت‌کنندگان پژوهش ۹۶/۲۳ و انحراف استاندارد آن ۴۳/۶ به دست آمد. میانگین سنی شرکت‌کنندگان پژوهش  و انحراف استاندارد آن ۶/۴۳ به دست آمد. یافته‌های اولیه پژوهش حاکی از آن بودند که بین صداقت علمی با جهت‌گیری دینی و نمره کل بنیان‌های اخلاقی همبستگی معنادار در سطح ۰/۰۱ وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از بوت استراپ نشان داد که مسیر اثر بنیان‌های اخلاقی به صداقت علمی مثبت و معنادار و مسیر اثر بنیان‌های اخلاقی به صداقت علمی با میانجی‌گری جهت‌گیری دینی غیرمعنادار است. همچنین مدل مفروض از برازش خوبی برخوردار بود.
نتیجه‌گیری: جهت‌گیری دینی، رابطه بین بنیان‌های اخلاقی و صداقت علمی را به طور کامل میانجی‌گری می‌کند. به طور کلی می‌توان گفت با افزایش نمرات در بنیان‌های اخلاقی، جهت‌گیری دینی تحت تاثیر قرار گرفته و صداقت علمی را افزایش می‌دهد.
متن کامل [PDF 1250 kb]   (339 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی | موضوع مقاله: روانشناسی سلامت
دریافت: 1402/7/21 | پذیرش: 1402/8/27 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1402/9/1 | انتشار: 1402/10/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق