Mafimoradi S, Gholipour R, Rahnavard F, Abooyee Ardakan M. How Health Policies change in Islamic Republic of Iran? A substantive theory to understand the policy process. Payesh 2020; 19 (6) :673-691
URL:
http://payeshjournal.ir/article-1-1416-fa.html
1- موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی، تهران، ایران
2- دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده: (2772 مشاهده)
مقدمه: فرآیند سیاستگذاری سلامت در ایران به دلیل تاثیرپذیری بالا از عوامل زمینه ای، ایده های رقیب و بازیگران متعدد با ترجیحات متفاوت، فرآیندی پیچیده است. اینکه تعامل میان این عوامل چگونه تغییر سیاستها را رقم میزند، مشخص نیست. هدف این مطالعه ارائه نظریه ای زمینهای برای تبیین و توصیف چگونگی شکل گیری تغییرات سیاستی در حوزه سلامت و ارائه توصیه های راهبردی برای سیاستگذاران این حوزه برای بهبود کیفیت و نتایج سیاستها است.
مواد و روش کار: این مطالعه با استفاده از روش کیفی و مبتنی بر راهبرد نظریه پردازی داده بنیاد به بررسی چرایی و چگونگی شکل گیری تغییرات در حوزه سلامت کشور پرداخته و از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند با دست اندرکاران فرآیند سه سیاست ملی منتخب، الگویی نظری از چگونگی سیاستگذاری در حوزه سلامت ارائه میدهد. داده ها به روش کدگذاری سه مرحله ای در نرمافزار ATLAS-ti تحلیل و نتایج در قالب روایت تحلیلی (نظریه پایه) ارائه شدند.
یافته ها: خاستگاه اصلی تغییرات در حوزه سلامت کشور نشان دادن تاثیر است. تاثیری که صاحبان آن برای نشان دادنش با بهره گیری از الگوهای راهبردی مشخصی در مواجهه با موقعیت های پیشرو در سه فضای دستورگذاری، مستندسازی و اجرا به کنشگری میپردازند. جریان تاثیر به عنوان جریان مسلط فرآیند سیاستگذاری کشور برای پیشبرد مقاصد صاحبان خود نیاز به همراستا نمودن چهار جریان زمینهای سیاست، ایده، فردگرایی عمودی و مشکل با اقتضائات خود دارد. مادامی که این تاثیرات محقق میشوند، فرآیند تغییر در طول زمان ادامه مییابد. در غیراینصورت فرآیند تغییر فارغ از حل مشکل یا استقرار کامل لایه های ایده محوری متوقف یا دچار اختلال میشود.
نتیجه گیری: شناخت به دست آمده از تغییرات سیاست حوزه مطالعه، بواسطه آشکارسازی نقش و سهم جریانهای زمینه ای و الگوهای راهبردی اتخاذ شده از سوی عاملان تغییر، ناکامی یا موفقیت سیاستها را به خوبی تبیین میکند. به علاوه واقعیت تصویر شده از پدیده تغییر، دربرگیرنده آموزه های موثری است که در صورت توجه از سوی ذینفعان و نقش آفرینان میتواند سهم بسزایی در کنترل تغییرات و بهبود کیفیت محتوای سیاستهای این حوزه در آینده داشته باشد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
دریافت: 1399/5/10 | پذیرش: 1399/8/24 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1399/9/19 | انتشار: 1399/9/30