طراحی و روان سنجی پرسشنامه تعیین کننده های انجام ماموگرافی - پایش
جمعه 31 فروردین 1403
OPEN ACCESS
دوره 16، شماره 5 - ( مهر ـ آبان 1396 )                   جلد 16 شماره 5 صفحات 658-647 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Roghaiyeh Nourizadeh, Fatemeh Mogaddam Tabrizi, Sakineh Vahdati. Development and Psychometric Testing of an Instrument to Measure Determinants of Mammography. Payesh 2017; 16 (5) :647-658
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-83-fa.html
رقیه نوری زاده ، فاطمه مقدم تبریزی ، سکینه وحدتی . طراحی و روان سنجی پرسشنامه تعیین کننده های انجام ماموگرافی. پایش. 1396; 16 (5) :647-658

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-83-fa.html


1- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
3- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده:   (3126 مشاهده)
مقدمه: ماموگرافی، مؤثّرترین روش در شناسایی زودرس توده های سرطانی پستان در مرحله غیر قابل لمس می باشد. در مروری بر متون، فقط یک مطالعه در ایران به طراحی ابزار عوامل روانی-اجتماعی موثر بر انجام ماموگرافی در زنان ساکن تهران پرداخته است که آن هم از رویکرد قیاسی یا نظریه محور برای استخراج گویه ها استفاده کرده است. با توجه به اینکه موفقیت برنامه های غربالگری بسته به جمعیت هدف و نگرش آنها متفاوت می باشد، پژوهشگر بر آن شد تا ابزار اختصاصی و جامعی بسته به نگرش و بستر فرهنگی- اجتماعی خاص جامعه ایرانی طراحی نماید؛ لذا مطالعه حاضر با رویکرد استقرایی یا هنجارمحور در راستای پر کردن خلاء دانش کاربردی موجود بر اساس ادراک زنان کشورمان طراحی گردید.
مواد و روش کار: نوع مطالعه، ترکیبی اکتشافی متوالی است. براساس مفاهیم و تعاریف نظری و عملی مستخرج از طریق 21مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با 15مشارکت کننده در ارومیه، گویه‌های مناسب و مرتبط با مفاهیم طراحی گردید.
یافته ها: مخزن اولیه شامل45 گویه بود که بعد از روان‌سنجی صوری و محتوا به 44 گویه تقلیل یافت. پرسشنامه دارای 7 عامل سازه ی باورها، دسترسی، آگاهی، راهنمای عمل، احساسات، خودمراقبتی و اولویت‌های زندگی می‌باشد. این 7 عامل در مجموع، 57/28 درصد واریانس را تبیین کردند. ده گویه به علت نداشتن بار عاملی مناسب حذف شدند و پرسشنامه با 34 گویه نهایی شد. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه، 0/78 و ضریب همبستگی درون‌گروهی در دو بار اندازه گیری به فاصله دو هفته، 0/91 بود.
بحث و نتیجه گیری: ابزار طراحی شده یک ابزار جامع، اختصاصی و بومی معتبر و پایا درحیطه تعیین کننده‌های انجام ماموگرافی می‌باشد که می‌تواند در راستای طراحی مداخلات مناسب جهت بهبود عملکرد زنان در رابطه با غربالگری سرطان پستان موثر ‌باشد.
 
متن کامل [PDF 939 kb]   (1876 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1396/5/3 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1396/6/21 | انتشار: 1396/6/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق