Sadrzadeh Yeganeh H, Alavi A.M, Dorostymotlagh A.R, Mahmoodi M, Jarollahi N, Chamari M. Relationship between obesity and nutritional behavior among high-school girls in Kerman. Payesh 2007; 6 (3)
URL:
http://payeshjournal.ir/article-1-698-fa.html
هاله صدرزاده یگانه ، امیر منصور علوی نایینی ، احمدرضا درستی مطلق ، محمود محمودی ، ناهید جارالهی ، مریم چمری . ارتباط چاقی با برخی رفتارهای تغذیهای در دختران دبیرستانی شهر کرمان. پایش. 1386; 6 (3)
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-698-fa.html
چکیده: (5972 مشاهده)
چاقی از مشکلات تغذیهای به شمار میرود که به واسطه توسعه شهرنشینی, تغییر درشیوه زندگی و الگوهای مصرف غذایی و کاهش فعالیت بدنی پدیدار گشته است. چاقی در دوران کودکی و نوجوانی میتواند منجر به بروز بیماریهای مزمن همچون دیابت، اختلالات قلبی و عروقی، فشار خون و انواع سرطان در سنین بالاتر گردد. هدف از این بررسی مطالعه ارتباط چاقی با برخی رفتارهای تغذیهای در بین دانش آموزان دبیرستانهای دخترانه شهر کرمان است. این بررسی یک مطالعه مورد ـ شاهدی است که در آن نمونهها به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحلهای، از دبیرستانهای دخترانه شهر کرمان انتخاب شدند. این بررسی بر روی 84 دانش آموز چاق و 253 شاهد انجام گرفت. ملاک چاقی، نمایه توده بدن (Body Mass Index-BMI) مساوی و یا بیشتر از صدک 95 براساس استاندارد (CDC (Center for Disease Control بود. برای تعیین BMI از اندازهگیری قد و وزن با قدسنج با دقت 1 سانتیمتر و ترازوی دیجیتال SECA با دقت 0.1 کیلوگرم استفاده شد. بررسی رفتارهای تغذیهای با استفاده از پرسشنامه عمومی انجام شد. میانگین دفعات مصرف وعدههای اصلی غذایی و میان وعده در دو گروه تفاوت معنیداری را نشان داد(0001/0=P=0.003 , P). به این معنی که مصرف بیشتر وعدههای اصلی غذایی در گروه شاهد نسبت به گروه مورد عامل محافظ مناسبی در برابر چاقی محسوب میگردد و مصرف بیشتر میانوعدهها در گروه مورد نسبت به شاهد اثر معکوس نشان میدهد. هر چند میانگین دفعات مصرف صبحانه در گروه شاهد بیشتر از گروه مورد بود، ولی تفاوت معنیداری مشاهده نشد. در دو گروه از جهت مصرف غذای آماده خارج از منزل, ترجیح غذایی, سرعت غذا خوردن و انجام کار دیگر به هنگام غذا خوردن تفاوت معنیداری مشاهده نشد.
مطالعه حاضر نشان میدهد برخی رفتارهای تغذیهای که در بین دانشآموزان دبیرستانی شهر کرمان مورد بررسی قرار گرفته است میتواند با چاقی نوجوانان ارتباط داشته باشد. البته ذکر این نکته نیز ضروری است که برای بررسی دقیقتر این ارتباطات نیاز به مطالعاتی است که با بررسی کل انرژی دریافتی، محتوای کالری وعده صبحانه، فعالیت بدنی و دیگر عوامل تأثیر گذار، طراحی و اثر این عوامل کنترل شده باشد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1386/3/25