Ali Reza Abadi, Kazem Mohammad, Fatemeh Aslami, Hamid Alavi Majd, Naser Behnampour. Estimation of crude death rate with application of capture - recapture methods. Payesh 2009; 8 (1) :11-16
URL:
http://payeshjournal.ir/article-1-628-fa.html
دکتر علیرضا ابدی ، دکتر کاظم محمد ، فاطمه اسلمی ، دکتر حمید علوی مجد ، ناصر بهنام پور . برآورد میزان مرگ و میر خام کشور با استفاده از روشهای گیر و بازگیر بر اساس اطلاعات شهر گرگان. پایش. 1387; 8 (1) :11-16
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-628-fa.html
چکیده: (7176 مشاهده)
اطلاعات مربوط به تعداد موارد فوت و علل مربوط به آنها، از پایهایترین اطلاعات مورد نیاز برای تشخیص وضعیت سلامت جامعه و مقابله با عوامل مخاطره به شمار میآید. از آنجا که این نوع اطلاع همیشه با مشکل کم شماری (Undercount) مواجه است، انجام مطالعات مختلف برای برآورد کم شماری مرگ و میر ضروری است. هدف از این مطالعه استفاده از روشهای مختلف گیر و بازگیر برای برآورد میزان کم شماری در داده های مرگ و میر شهر گرگان و به دست آوردن ضرایب تصحیحی برای برآورد کم شماری مرگ و میر کشور است.
برای برآورد کم شماری مرگ و میر در جامعه، از چند روش میتوان استفاده کرد که برآوردگرهای پترسن، چپمن ،مدلهای مختلف لگ خطی و روش پوشش نمونهای از جمله آنها هستند. در این مقاله، با به کار گیری این روشها، از اطلاعات مرگ و میر اداره آمار و معاونت بهداشت وزارت بهداشت درمان، آموزش پزشکی و سازمان ثبت احوال کشور برای برآورد کم شماری مرگ و میر شهر گرگان استفاده شد.
برای دادههای مرگ و میر شهر گرگان نسبت به سه فهرست ادغام شده میزان کم شماری مرگ و میر، بر مبنای روشهای پترسن، چپمن و لگاریتم خطی، میزان 3/16 درصد و بر پایه روش پوشش نمونهای، 3/18 درصد برآورد گردید.
با تعمیم نتایج حاصله به کل کشورو برآورد میزان کم شماری مرگ و میر نسبت به اطلاعات اداره آمار وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، میزان مرگ و میر خام با روش لگ خطی، 57/5 در هزار و با روش پوشش نمونهای7/5 در هزار برآورد میشود.
نتایج حاصل از برآورد میزان خام مرگ و میر کشور با برآوردهایی که مراجع رسمی آماری کشور و سازمانهای بینالمللی از میزان مرگ و میر خام ایران ارائه دادهاند، همخوانی دارند.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1387/10/26