1- گروه سلامت، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات عدالت سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده: (228 مشاهده)
مقدمه: وجود اطلاعات جامع درباره هزینههای سلامت علاوه بر اهمیت در سیاستگذاری برای تحقق پوشش همگانی سلامت و اهداف توسعه پایدار مرتبط با سلامت ضروری است. مطالعه حاضر به بررسی حسابهای ملی سلامت کشور در سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۹ پرداختهاست.
مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی با استفاده از دادههای حسابهای ملی سلامت، هزینههای سلامت کشور ایران بر اساس کارکردهای سلامت، ارائهدهندگان خدمات سلامت، عوامل و منابع تامینمالی نظام سلامت بررسی شد. برای تحلیل دادهها از شاخصهای آمار توصیفی استفاده شد.
یافتهها: هزینههای سلامت کشور از ۳۵۱،۵۳ میلیارد ریال در سال ۱۳۸۱ با افزایش ۴۴/۵ برابری به ۲،۳۷۲،۷۱۸ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۹ افزایش یافتهاست، هرچند بر اساس مقادیر واقعی افزایش ۲/۷ برابری مشاهده میشود. طی سالهای مورد مطالعه خدمات درمانی، داروها و کالاهای پزشکی توزیع شده به بیماران سرپایی با میانگین سهم ۵۷/۳ درصد و ۱۷/۱ درصد بیشترین سهم از هزینههای سلامت را به خود اختصاص دادهاند. عمده هزینهها در بیمارستانها، مراکز ارائهدهنده خدمات سرپایی، داروخانهها و خردهفروشان کالاهای پزشکی صرف شدهاست. میانگین سهم هزینهها در این مراکز به ترتیب ۳۹/۶ درصد، ۳۰/۲ درصد و ۱۶/۴ درصد بودهاست. شاخص سهم پرداخت از جیب نیز با روندی نزولی از ۵۰/۶ درصد به ۳۵ درصد کاهش یافتهاست. بر اساس منابع تأمین مالی به طور میانگین ۳۰ درصد از هزینهها توسط بخش عمومی و ۷۰ درصد توسط بخش خصوصی تامین شدهاست.
نتیجهگیری: سهم عمدهای از هزینههایسلامت کشور صرف خدمات درمانی میشود و بیمارستانها مراکز اصلی هزینهکرد مراقبتهای سلامت هستند. همچنین سهم زیادی از هزینههای سلامت بهصورت پرداختهای مستقیم از جیب تأمین میشود که این موضوع احتمال وقوع هزینههای کمرشکن سلامت را افزایش میدهد. بنابراین، ضروری است که از طریق گسترش بیمهها و روشهای پیشپرداخت، پرداختهای مستقیم از جیب کاهش یابد. علاوه بر این، تأمین مالی پایدار و گسترش منابع مالی در نظام سلامت باید موردتوجه قرارگیرد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
موضوع مقاله:
اقتصاد سلامت دریافت: 1402/12/4 | پذیرش: 1403/8/22 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1403/11/2