Abbas Ebadi, Ziba Taghizadeh, Ali Montazeri, Zahra Shahvari, Mahmoud Tavousi, Razieh Bagherzadeh. Translation, development and psychometric properties of health related measures-Part 2: construct validity, reliability and responsiveness. Payesh 2017; 16 (4) :445-455
URL:
http://payeshjournal.ir/article-1-93-fa.html
عباس عبادی ، زیبا نقی زاده ، علی منتظری ، زهرا شاهواری ، محمود طاووسی ، راضیه باقرزاده . روانسنجی ابزارهای سنجش سلامت (2): بررسی روایی سازه و ملاکی، پایایی و قابلیت پاسخگویی به تغییرات. پایش. 1396; 16 (4) :445-455
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-93-fa.html
1- مرکز تحقیقات علوم رفتاری، دانشکده پرستاری دانشگاه بقیه الله، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات مراقبتهای پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- مرکز تحقیقات سنجش سلامت، پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، تهران، ایران
4- دفتر تعهد حرفهای، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
5- دانشکده مامایی دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
چکیده: (6771 مشاهده)
مقدمه: چگونگی روانسنجی یک ابزار نشان دهنده کیفیت آن ابزار است. اغلب ابزارهای طراحی شده، همه ملاکهای روانسنجی را مد نظر قرار ندادهاند.
مواد و روش کار: حاضر با بررسی متون موجود فارسی و انکلیسی به شرح بررسی روایی سازه، پایایی و قابلیت پاسخگویی به عنوان خصوصیات مهم روانسنجی ابزارهای سنجش سلامت پرداخته است. همچنین اثر سقف و کف و تفسیرپذیری نیز شرح داده شده است.
یافته ها: برای تأمین روایی سازه نیز روشهای مختلفی وجود دارد که شامل روایی ساختاری، آزمون فرضیه و نیز، روایی همگرا، افتراقی و بین فرهنگی است. روایی ملاکی نیز بخشی از روایی است که در صورت قابلیت انجام به ارتقای کیفیت ابزار کمک میکند. طراحان ابزار نباید به انجام تحلیل عاملی به تنهایی بسنده کنند و باید دیگر روشهای تأمین روایی سازه را نیز برای افزایش اعتبار ابزار خود استفاده نمایند. پایایی بخش مهمی از روانسنجی است که شامل همبستگی درونی، ثبات، همارزی و خطای استاندارد ابزار است. طراحان ابزار اغلب به همبستگی درونی و گاه به بررسی ثبات پرداختهاند. بررسی خطای استاندارد ابزار به عنوان جزء مهمی از پایایی در اغلب ابزارهای طراحی شده مورد غفلت واقع شده است. قابلیت پاسخگویی در صورتی تأیید می شود که کمترین تغییر قابل اهمیت از لحاظ کلینیکی از کمترین تغییر قابل تشخیص توسط ابزار بیشتر باشد. همچنین از سطح زیر محنی ROC نیز برای بررسی قابلیت پاسخگویی میتوان استفاده کرد. اثر سقف و کف در صورتی وجود دارد که بیش از 15% پاسخگویان به ترتیب حداکثر یا حداقل نمره قابل دستیابی را کسب کنند.
بحث و نتیجه گیری: آشنایی با اصول ترجمه و طراحی ابزار و بررسی معیارهای روانسنجی میتواند به پژوهشگران کمک کند تا به ابزاری معتبر برای پژوهش خود دست یابند.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1395/11/13 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1396/2/24 | انتشار: 1396/4/24