دین و معنویت در مدل سلامت زنان ایران:مدل فرمهر - پایش
جمعه 31 فروردین 1403
OPEN ACCESS
دوره 16، شماره 5 - ( مهر ـ آبان 1396 )                   جلد 16 شماره 5 صفحات 594-587 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Faranak Farzadi, Meroe Vameghi, Jila Sadighi, Farahnaz Mohammadi, Batool Mohtashami, Batool Ahmadi. Religion and spirituality in a health model for Iranian women: Farmehr model. Payesh 2017; 16 (5) :587-594
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-81-fa.html
فرانک فرزدی ، مروئه وامقی ، ژیلا صدیقی ، فرحناز محمدی ، بتول محتشمی ، بتول احمدی . دین و معنویت در مدل سلامت زنان ایران:مدل فرمهر. پایش. 1396; 16 (5) :587-594

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-81-fa.html


1- مرکز تحقیقات سنجش سلامت، پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، تهران، ایران، گروه علمی سلامت زنان، فرهنگستان علوم پزشکی، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات مدیریت رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران
4- عضو گروه سلامت زنان فرهنگستان علوم پزشکی، تهران، ایران
5- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران، گروه علمی سلامت زنان فرهنگستان علوم پزشکی، تهران، ایران
چکیده:   (3813 مشاهده)
مقدمه: دین و معنویت از جنبه های گوناگون با سلامت در ارتباط هستند. لذا شناسایی عوامل نشات گرفته از دین و معنویت، نحوه تاثیرگذاری و ارتباط آن با سایر عوامل موثر بر سلامت از مقوله‌های مهم و ضروری در این مبحث است. این مهم در تبیین و طراحی مدل سلامت زنان ایران (مدل فرمهر) که توسط محققان گروه علمی سلامت زنان فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران طراحی شده، لحاظ شده است. این مقاله به بیان عوامل دین و معنویت و جایگاه آن در مدل فوق پرداخته است.
مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع کیفی بود. داده های حاصل از جستجوی مستندات مرتبط در طی 23 نشست تخصصی توسط گروه تحقیق مورد تحلیل محتوی قرار گرفت. نتایج حاصل در طی 6 مصاحبه عمیق و 8 جلسه بحث گروهی متمرکز با 15 نفر از صاحب نظران و سیاستگذاران کلیدی حوزه سلامت مورد نظرخواهی و اصلاح قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج مطالعه نشان داد "باورها و اعتقادات"، "ارزش‌ها"، "اخلاق" و "سرمایه دینی معنوی در جامعه" که از جمله عوامل نشات گرفته از دین و معنویت فرد و جامعه هستند بر تمامی متغیرهای موثر بر سلامت تاثیر زیربنایی، زمینه ساز و همه جانبه دارند. بنابراین این عوامل با نام "دین و معنویت با تاکید بر اسلام" به عنوان محور زیربنایی در مدل فرمهر قرار گرفت. از دیگر عوامل متاثر از دین و معنویت"رفتارهای دینی و معنوی" و "شیوه تربیتی دینی و معنوی خانواده" شناسایی شدند که به ترتیب در لایه شیوه زندگی در سطح فردی و روابط خانوادگی در سطح خانوادگی مدل گروه بندی شدند.
بحث و نتیجه گیری: طراحان مدل سلامت زنان فرمهر بر این باورند که مجموعه ویژگی‌های یاد شده بر درک و تفسیر افراد از سلامت خود و دیگران، رفتارهای سلامتی فرد، رفتارهای تاثیرگزار بر سلامت در خانواده و جامعه و حتی سیاستگذاری ها و برنامه ریزی های سلامت در مجموعه نظام سلامت نقش ایفا می‌کنند.
 
متن کامل [PDF 659 kb]   (1233 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1396/6/15 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1396/7/15 | انتشار: 1396/6/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق