جایگاه آزادی و عدالت در نظام سلامت ایران: یک مطالعه کیفی - پایش
پنجشنبه 6 اردیبهشت 1403
OPEN ACCESS
دوره 16، شماره 6 - ( آذر ـ دی 1396 )                   جلد 16 شماره 6 صفحات 757-747 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Arash Rashidian, Mohammad Arab, Hakimeh Mostafavi. Freedom and equity in Iranian health system: a qualitative study. Payesh 2017; 16 (6) :747-757
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-73-fa.html
آرش رشیدیان ، محمد عرب ، حکیمه مصطفوی . جایگاه آزادی و عدالت در نظام سلامت ایران: یک مطالعه کیفی. پایش. 1396; 16 (6) :747-757

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-73-fa.html


1- منطقه مدیترانه شرقی، سازمان جهانی سلامت، قاهره، مصر
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- اداره اقتصاد درمان، استاندارد و فناوری سلامت، معاونت درمان، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (3201 مشاهده)
مقدمه: مردم دریافت کنندگان اصلی خدمات سلامت هستند از این رو خود را مستحق داشتن حق انتخاب و استفاده عادلانه از مراقبتهای سلامت می دانند. نظام سلامت مسئول تامین خدمات عادلانه همراه با حق انتخاب برای مردم است. این مطالعه به دنبال بررسی وضعیت موجود آزادی و عدالت یا بعبارت دیگر تعیین نحوه توجه به این دو ارزش در ارائه خدمات سلامت می باشد.
مواد و روش کار: این مطالعه کیفی با استفاده از بررسی متون و اسناد بالادستی، و مصاحبه رو در رو با خبرگان نظام سلامت انجام شد. مصاحبه با خبرگان از طریق راهنمای مصاحبه نیمه ساختاریافته و در محل کار آنان انجام شد. تمامی مصاحبه ها ضبط و پیاده سازی شدند. از نرم افزار MAX QDA10 برای نظم بخشیدن به مفاهیم و از روش تحلیل چارچوب برای تحلیل آنها استفاده شد.
یافته ها: یافته های مطالعه در دو درون مایه اصلی آزادی و عدالت قرار گرفتند. تم آزادی دارای سه طبقه آزادی برای انتخاب خدمات درمانی، آزادی برای انتخاب خدمات بهداشتی و پیشگیری، و آزادی برای انتخاب سازمان بیمه گر بود. درون مایه عدالت نیز دارای دو طبقه عدالت در دسترسی مالی و عدالت در دسترسی فیزیکی بود. طبقه عدالت در دسترسی فیزیکی خود دارای دو زیرطبقه دسترسی به خدمات بهداشتی و پیشگیری، و دسترسی به خدمات درمانی تخصصی و فوق تخصصی بود.
بحث و نتیجه گیری: بر اساس یافته های مطالعه دو ارزش عدالت و آزادی به شیوه های مختلف در نظام سلامت مورد توجه قرار گرفته است اما هنوز با وضعیت ایده آل فاصله قابل ملاحظه ای دارد. به نظر می رسد التزام پایبندی مدیران نظام سلامت به اسناد بالادستی و یادگیری از تجارب سایر کشورها برای پیاده سازی مناسب آزادی و عدالت در سطوح مختلف نظام ضروری است.
 
متن کامل [PDF 1003 kb]   (2540 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1396/8/17 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1396/8/27 | انتشار: 1396/8/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق