زهرا بیگم سید آقا میری ، محسن ویژه ، مجتبی صداقت ، مریم صابری نمین . علل رویگردانی مادران باردار از مراجعه به مراکز بهداشتی ـ درمانی شهری (شهرستان ساری) جهت انجام مراقبتهای بهداشتی. پایش. 1386; 6 (2)
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-712-fa.html
چکیده: (7212 مشاهده)
انجام صحیح مراقبتهای دوران بارداری برای مادران باردار، یکی از سیاستهای بهداشتی کشور ما است. در مراکز بهداشتی ـ درمانی شهری بر خلاف روستاها بیش از نیمی از جمعیت زنان باردار تحت پوشش، یا به مراکز، مراجعه نکرده و یا فقط برای اموری مانند واکسیناسیون مراجعه مینمایند. این تحقیق یک پژوهش توصیفی است با این سؤال پژوهشی که علل عدم مقبولیت مراکز
بهداشتی ـ درمانی شهری کدام است؟ جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامهای که شامل مشخصات جمعیت شناسی، علل عدم مراجعه زنان باردار به مراکز بهداشتی ـ درمانی شهری و طرح پیشنهادات مادران در جهت بهبود کیفیت ارائه خدمات در این مراکز بود انجام شد. نمونه مورد مطالعه شامل300 نفر از زنان بارداری است که به طور منظم به مراکز بهداشتی ـ درمانی شهری مراجعه نمیکنند. پس از تأیید اعتبار علمی و عملی پرسشنامه با استفاده از متون علمی و نظرات اساتید فن و مطالعه راهنما، اطلاعات جمع آوری شد و با استفاده از نرمافزار SPSS و روشهای آماری توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که 32 درصد از مادران باردار، تمایل دارند که توسط پزشک متخصص مراقبت شوند. 24 درصد علت عدم مراجعه به مراکز را نامناسب بودن ساعت کاری و 19 درصد کیفیت نامطلوب ارائه خدمات در مراکز بهداشتی ـ درمانی را علت عدم مراجعه خود به آنجا ذکر کردهاند. 26 درصد از نمونههای مورد مطالعه، بهبود فضای فیزیکی و 27 درصد ارائه خدمات تخصصی از جمله سونوگرافی را از مهمترین راههای جلب زنان باردار به این مراکز دانستهاند. در مجموع نامناسب بودن فضای فیزیکی مراکز بهداشتی، کمبود تجهیزات، عدم استفاده از نیروهای ماهر جهت کنترل و برخورد مناسب با عوارض و درمان بارداریهای پر خطر، آگاهی ناکافی کارکنان بهداشتی در زمینه بهداشت باروری، نبودن ارتباط مناسب بین مراکز بهداشتی ـ درمانی، بیمارستانهای تخصصی و پزشکان متخصص، از مهمترین علل کاهش مقبولیت و رویگردانی زنان باردار ساکن شهرها از مراکز بهداشتی ـ درمانی بود.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1386/1/26