چه کسانی بیشتر به تغذیه خود توجه می‌کنند: مطالعه سلامت از دیدگاه مردم ایران - پایش
شنبه 1 اردیبهشت 1403
OPEN ACCESS
دوره 10، شماره 3 - ( تابستان 1390 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 390-381 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jila sadighi, Katayoun Jahangiri, Ali Azin, Sepideh Omidvari, Afsoon Aeenparast, Mahdi Ebadi, et al . Lifestyle and nutrition behaviors among Iranian population. Payesh 2011; 10 (3) :381-390
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-516-fa.html
ژیلا صدیقی ، کتایون جهانگیری ، سیدعلی آذین ، سپیده امیدواری ، افسون آیین پرست ، مهدی عبادی ، و همکاران. و همکاران.. چه کسانی بیشتر به تغذیه خود توجه می‌کنند: مطالعه سلامت از دیدگاه مردم ایران. پایش. 1390; 10 (3) :381-390

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-516-fa.html


چکیده:   (5991 مشاهده)
وضعیت تغذیه همانند سایر مؤلفه‌های شیوه زندگی می‌تواند بر روی مرگ و میر تأثیر بگذارد. به طوری که تغذیه با پنج علت از ده عامل اصلی مرگ در ارتباط است. شیوه زندگی در کشور ایران با توجه به رشد جمعیت، تغییرات میزان شهرنشینی، تغییرات اجتماعی ـ اقتصادی و همچنین دسترسی گسترده به اطلاعات در حال دگرگونی است و این تغییرات می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر سلامت افراد جامعه داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان توجه مردم کشور ایران به تغذیه خود و ارتباط آن با سایر مؤلفه‌های شیوه زندگی انجام شده است. این مطالعه از نوع «مقطعی» بوده و جمعیت هدف عبارت از کل جمعیت 18 تا 65 سال کشور ایران بودند. جمعیت تحت مطالعه به صورت نمونه‌گیری چند مرحله‌ای وارد مطالعه شدند. حجم نمونه در کل کشور 24000 نفر برآورد شد که برای جلوگیری از ریزش نمونه‌ها 27883 نفر مورد پرسشگری قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که 2.8 درصد از جمعیت کشور اصلاً به تغذیه خود توجه ندارند. 9.3 درصد به میزان کم و بسیار کم، 34.9 درصد به میزان متوسط، 39.3 درصد به میزان زیاد و 13.4 درصد به میزان خیلی زیاد به تغذیه خود توجه می‌کنند. 0.3 درصد نیز پاسخی به سؤال ندادند. نتایج این مطالعه، گروه‌های پرخطر را به تفکیک گروه‌های جمعیتی مختلف مشخص نمود. از نظر توجه به تغذیه خود، جمعیت‌های مطلقه دارای کمترین امتیاز و گروه مجرد دارای بیشترین امتیاز هستند. دانش‌آموزان و دانشجویان دارای بیشترین امتیاز و افراد بیکار دارای کمترین امتیاز هستند. این امتیاز با سن نسبت معکوس و با درآمد ارتباط مستقیم دارد. نتایج مطالعه حاضر همچنین نشان داد که هر چه میزان توجه به تغذیه افزایش می‌یابد،‌ افراد از دخانیات کمتری استفاده کرده و میزان ورزش کردن و همچنین نشاط آن‌ها بالاتر می‌باشد. در ضمن افرادی که امتیاز مولفه‌های شیوه زندگی در آنها بالاتر است، بیشتر به سلامتی خود اهمیت می‌دهند و خود را بیشتر سالم می‌دانند. به طور کلی می‌توان نتیجه‌گیری کرد که مؤلفه‌های شیوه زندگی با یکدیگر دارای ارتباط هماهنگ هستند و وضعیت مجموعه مؤلفه‌ها نیز با بینش مردم جامعه نسبت به سلامتی خود ارتباطی هم جهت دارد. این یافته‌ها برای طراحی مداخلات مناسب برای ارتقای شیوه زندگی و سلامتی افراد جامعه کمک کننده است، زیرا نشان می‌دهد که هر تغییری در مولفه‌های شناختی و رفتاری انسان می‌تواند به تغییراتی در سایر مؤلفه‌ها نیز منجر شود.
واژه‌های کلیدی: تغذیه، شیوه زندگی، ایران
متن کامل [PDF 248 kb]   (2361 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1390/4/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق