سبک زندگی سالم جوانان:‌ یک مرور نظام مند - پایش
یکشنبه 9 اردیبهشت 1403
OPEN ACCESS
دوره 23، شماره 2 - ( فروردین ـ اردیبهشت 1403 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 220-209 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rostami-Kateshali T, Jafarzadehpour F, Shafti M, Seyed Morteza A A, Montazeri A. Healthy lifestyle in young people: a systematic review. Payesh 2024; 23 (2) :209-220
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2352-fa.html
رستمی کتشالی طاهره، جعفرزاده پور فروزنده، شفعتی معصومه، آقا سید مرتضی عارفه سادات، منتظری علی. سبک زندگی سالم جوانان:‌ یک مرور نظام مند. پایش. 1403; 23 (2) :209-220

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2352-fa.html


1- مرکز تحقیقات سنجش سلامت، پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، تهران، ایران
2- پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاددانشگاهی، تهران، ایران
3- شرکت نواندیشان راهبرد فناوری،‌ تهران،‌ ایران
4- گروه علوم اجتماعی دانشکده ادبیات، علوم انسانی و اجتماعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی تهران، ایران
چکیده:   (504 مشاهده)
مقدمه: در چند دهه اخیر مفهوم سبک زندگی سالم در کانون تمرکز پژوهش های حوزه سلامت قرار گرفته است و به عنوان یک پدیده، رفتارهای فردی و جمعی مرتبط با سلامت را مطالعه می کند. مطالعه حاضر، با هدف مرور مطالعات انجام شده در حوزه سبک زندگی سالم در جوانان انجام گرفت.
مواد و روش کار: مطالعه حاضر  به منظور بررسی سبک زندگی سالم در جوانان با روش مرور نظام مند و راهبرد تخلیص انجام شد. در این مطالعه، تمامی مقالات منتشر شده به زبان فارسی بدون در نظر گرفتن محدودیت زمانی تا سال ۱۴۰۲ مورد بررسی قرار گرفت. جستجوی مقالات در پایگاه های معتبر ملی با کلیدواژه های های «سبک زندگی»، «سبک زندگی سالم»، «سبک زندگی سالم جوانان» «سبک زندگی سلامت محور» به تنهایی یا ترکیبی انجام گرفت. سپس مطالعاتی که دارای شرایط ورود داشتند انتخاب و یافته های آنها مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: در جستجوی اولیه ۳۹۸ مقاله یافت شد. پس از حذف مقالات تکراری و غیرمرتبط در نهایت ۱۸مطالعه بررسی شدند. یافته ها نشان داد که بیشترین توجه در مطالعات به بررسی متغیرهای تغذیه سالم،‌ فعالیت جسمانی و پس از آن اجتناب از رفتارهای پرخطر و مصرف مواد مخدر بود که اکثر آنها به صورت کمی ارائه شده بودند. در مرور مطالعات اکثریت آنها به عملکرد فردی و بیشتر از دریچه سنت عاملیت محور به تبیین مسأله سبک زندگی سالم پرداخته بودند. تقریبا تمام مطالعات سطوح پایین سلامت را با تحلیل رفتار خود افراد، تفسیر نموده اند و از تحلیل عوامل ساختاری غفلت نموده بودند.
نتیجه گیری: به نظر می رسد، برای ترویج سبک زندگی سالم بخصوص در جوانان مطالعات بیشتری در مورد «محیط های مساعد برای سبک زندگی سالم» با لحاظ کردن ابعاد فردی و ساختاری هم حائز اهمیت و هم مورد نیاز است. ارتقای سبک زندگی سالم در میان جوانان و نوجوانان مستلزم تلفیق راهکارهای عملی در سطح فردی و ساختاری است.
متن کامل [PDF 1338 kb]   (238 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: سلامت همگانی
دریافت: 1402/9/4 | پذیرش: 1402/10/17 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1402/12/8 | انتشار: 1402/12/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق