Ethics code: IR.SBMU.PHNS.REC.1400.153
Yavari R, Zayeri F, Keshavarz Mohammadi N, Zali A. The relationship between awareness, attitude and compliance with eight preventive behavior protocols of Covid-19 among students. Payesh 2024; 23 (4) :615-624
URL:
http://payeshjournal.ir/article-1-2321-fa.html
یاوری رویا، زایری فرید، کشاورز محمدی نسترن، زالی علیرضا. رابطه آگاهی و نگرش با رفتارهای هشتگانه تبعیت از شیوه نامههای پیشگیری از کووید- ۱۹ بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ایران. پایش. 1403; 23 (4) :615-624
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2321-fa.html
1- دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
3- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (274 مشاهده)
مقدمه: در شرایطی که واکسن کاملا موثر و روزآمدی علیه سویههای مختلف کرونا ویروس در دسترس همه مردم جهان نبود، تبعیت از شیوهنامههای بهداشتی کلید اصلی جلوگیری از انتقال بود. اما آنچه واضح است تبعیت از شیوه نامههای بهداشتی بین همه جوامع یکسان نبوده و به عوامل بسیاری وابسته است. این مقاله تاثیر آگاهی و نگرش را بر تبعیت از شیوه نامههای بهداشتی کرونا مورد بررسی قرار داده است.
مواد و روش کار: این پژوهش یک مطالعه مقطعی (توصیفی) بود، که بین ۳۸۵ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در هفته اول خرداد ماه ۱۴۰۱ انجام شد. عوامل موثر بر تبعیت از رفتارهای بهداشتی پیشگیری از کووید-۱۹ با استفاده از پرسشنامه بررسی و نتایج در رگرسیون ترتیبی با نرم افزار SPSS ۲۵ تحلیل و گزارش شد.
یافتهها: نسبت میانگین نمرات میزان تبعیت از مجموع هشت رفتار بهداشتی ۱۹/۰۸ به حداکثر نمره قابل کسب یعنی ۲۵، ۷۶٪ گزارش شد. نمره آگاهی بسیار بالا ۹۴ درصد و میانگین نمره کسب شده نگرش حدود ۷۵ درصد بود. در رگرسیون ترتیبی مشخص شد که داشتن آگاهی در تبعیت از همه شیوه نامههای بهداشتی موثر نبوده و تنها در دو رفتار پرهیز از حضور در تجمعات و پرهیز از دست دادن هنگام ملاقات آشنایان رابطه آماری معنادار نشان داده است. به عبارت دیگر، با افزایش هر نمره از آگاهی، بخت داشتن نمرات بالاتر تبعیت در این دو رفتار درحدود ۱/۵ برابر افزایش داشته است. در مقابل، نمره نگرش با اکثر رفتارها، به جز تبعیت از سرفه و عطسه در یک دستمال یا کنج بازو، ارتباط معنادار آماری داشته و اثر همزمان مثبتی در میزان تبعیت از رفتارها داشته است.
نتیجه گیری: بالا بودن میزان آگاهی در میان جامعه مورد مطالعه میتواند تا حدی نشان دهنده اثر بخشی مداخلات در افزایش آگاهی باشد، اما فاصله بین آگاهی، نگرش و رفتار نشان دهنده لزوم توجه به سایر عوامل موثر بر نگرش و رفتار است.
نوع مطالعه:
مطالعه موردی |
موضوع مقاله:
سلامت همگانی دریافت: 1402/8/8 | پذیرش: 1403/3/23 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1403/5/28 | انتشار: 1403/5/29