شیوع افسردگی پس از زایمان و ارتباط آن با تجربه زایمان در بین مادران نوجوان: یک مطالعه مقطعی - پایش
یکشنبه 9 اردیبهشت 1403
OPEN ACCESS
دوره 23، شماره 2 - ( فروردین ـ اردیبهشت 1403 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 208-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.TBZMED.REC.1401.1041


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghanbari-Homaie S, Naseri E, Mirghafourvand M, Vahidi F. Prevalence of postpartum depression and its relationship with birth experience among adolescent mothers: a cross-sectional study. Payesh 2024; 23 (2) :199-208
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2243-fa.html
قنبری همایی سولماز، ناصری الهه، میرغفوروند مژگان، وحیدی فرشته. شیوع افسردگی پس از زایمان و ارتباط آن با تجربه زایمان در بین مادران نوجوان: یک مطالعه مقطعی. پایش. 1403; 23 (2) :199-208

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2243-fa.html


1- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده:   (374 مشاهده)
مقدمه: بارداری نوجوانان یکی از چالش­ های سلامت باروری است. عواملی مانند تعارضات خانوادگی، حمایت­ های اجتماعی کمتر و عزت نفس پایین در مادران نوجوان، می­ تواند آنها را در معرض افسردگی پس از زایمان قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوع افسردگی پس از زایمان و ارتباط آن با تجربه زایمان در بین مادران نوجوان شهر تبریز انجام شد.
مواد و روش­ کار: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود که روی ۲۰۲ مادر نوجوان مراجعه­کننده به مراکز سلامت شهری و حومه­ی شهر تبریز، ایران انجام شد. نمونه­ گیری به صورت تمام شماری در دوره ۱ تا ۳ ماه پس از زایمان در سال ۱۴۰۱ انجام شد. پس از حائز شرایط بودن مادران، پرسشنامه­های دموگرافیک و مامائی، تجربه زایمان و پرسشنامه افسردگی ادینبرگ تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده­ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون رگرسیون لجستیک انجام شد.
یافته ­ها: میانگین (انحراف معیار) نمره افسردگی پس از زایمان (۵/۶) ۷/۵ بود. شیوع افسردگی و تجربه منفی از زایمان، به ترتیب حدود ۲۳/۸ و ۱۱/۴ درصد بود. پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوشگر احتمالی، ارتباط آماری معنی­داری بین تجربه منفی زایمان و افسردگی پس از زایمان وجود نداشت. در مادران با بارداری ناخواسته نسبت به مادران با بارداری خواسته شده، احتمال بروز افسردگی پس از زایمان به میزان ۲/۲۲ برابر افزایش یافته بود.
نتیجه­ گیری: با وجود اینکه حدود یک پنجم مادران نوجوان در معرض افسردگی پس از زایمان بودند؛ اما ارتباط معنی­دار  بین تجربه منفی زایمان و افسردگی وجود نداشت. نتایج این مطالعه می­ تواند در شناسایی مادران پرخطر به خصوص مادران با بارداری ناخواسته، و ارجاع آن­ها جهت دریافت مشاوره و پیشگیری از افسردگی پس از زایمان مورد استفاده قرارگیرد.
متن کامل [PDF 1037 kb]   (251 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی | موضوع مقاله: روانشناسی سلامت
دریافت: 1402/5/11 | پذیرش: 1402/9/13 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1402/11/17 | انتشار: 1402/12/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق