بررسی شیوع و عوامل مرتبط با اجتناب از مراقبت های بهداشتی در زنان سنین باروری در دوران پاندمی کووید-۱۹ : یک مطالعه مقطعی - پایش
پنجشنبه 22 شهریور 1403
OPEN ACCESS
دوره 23، شماره 3 - ( خرداد ـ تیر 1403 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 439-429 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.TUMS.FNM.REC.1400.205


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Behboodi Moghadam Z, Namazi M, Haghani S, Mollaesmaeili Z. The prevalence and factors related to healthcare avoidance among women in reproductive age during COVID-19 pandemic: a cross-sectional study. Payesh 2024; 23 (3) :429-439
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2241-fa.html
بهبودی مقدم زهرا، نمازی معصومه، حقانی شیما، ملااسماعیلی زهرا. بررسی شیوع و عوامل مرتبط با اجتناب از مراقبت های بهداشتی در زنان سنین باروری در دوران پاندمی کووید-۱۹ : یک مطالعه مقطعی. پایش. 1403; 23 (3) :429-439

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2241-fa.html


1- گروه مامایی و سلامت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- گروه آمار زیستی، مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
3- بخش زایمان بیمارستان بهارلو، تهران، ایران
چکیده:   (647 مشاهده)
مقدمه: شیوع گسترده بیماری کرونا در دنیا موجب شد که طیف وسیعی از افراد به دلیل ترس از ابتلا به بیماری از مراجعه به مراکز بهداشتی-درمانی خودداری نمایند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع و عوامل مرتبط با اجتناب زنان سنین باروری از مراقبت های بهداشتی در طی پاندمی کووید ۱۹ انجام شد.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی (توصیفی) بود که در سال ۱۴۰۱ در شهر تهران بر روی ۲۵۰ نفر از زنان واقع در سنین باروری انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس و از بین زنانی که در مراکز بهداشتی – درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران دارای پرونده بودند، انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل متاهل بودن، سن۴۵-۱۵ سال، توانایی خواندن و نوشتن، توانایی استفاده از رسانه های مجازی و معیارخروج شامل عدم پاسخگویی کامل به سوالات پرسشنامه ها بود. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه DASS-۲۱ بودند.
یافته ها:  شیوع کلی اجتناب از مراقبت های بهداشتی در طی پاندمی کووید، ۱۷/۳۶٪ بوده است که میزان اجتناب از مراجعه به پزشک(۲۷/۶٪) ، اعمال جراحی (۱۴٪)، انجام پاپ اسمیر(۱۴/۸٪)، انجام سونوگرافی و ماموگرافی (۱۸٪) و انجام تست های آزمایشگاهی (۱۲/۴٪) بود. عوامل مرتبط با اجتناب از مراقبت های بهداشتی شامل سطح تحصیلات پایین تر افراد و همسرانشان، وضعیت سلامتی نامطلوب، دارا بودن سابقه نازایی، سابقه ابتلا به بیماری های مزمن، دارابودن سطوح بالاتر استرس، اضطراب و افسردگی و نگرانی بالا از ابتلا به کرونا بودند.
نتیجه گیری: در این مطالعه ۱۷/۳۶٪ از زنان ایرانی در طی پاندمی کووید از مراقبت های بهداشتی اجتناب کرده بودند که بیشترین میزان، مربوط به اجتناب از مراجعه به پزشک بود. این نتایج لزوم آموزش همگانی به خصوص برای افراد در معرض خطر را برای مراجعه بموقع به مراکز بهداشتی  به منظور جلوگیری از بروز پیامدهای ناگوار نشان می دهد.
واژه‌های کلیدی: مراقبت بهداشتی، پاندمی، کووید۱۹، زنان
متن کامل [PDF 1227 kb]   (181 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی | موضوع مقاله: سلامت باروری
دریافت: 1402/5/9 | پذیرش: 1402/11/24 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1403/2/19 | انتشار: 1403/3/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق