Ethics code: IR.MODARES.REC.1401.004
نقدی دورباطی پیمانه، شاه علی شاداب، احمدی فضل الله. نحوه ارائه خدمات ارتقای سلامت جنسی و مراقبت های بالینی به زنان با ناتوانی جسمی حرکتی: یک مرور دامنه ای. پایش. 1402; 22 (5) :509-521
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2121-fa.html
1- گروه بهداشت باروری و مامایی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- گروه آموزش پرستاری، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده: (1521 مشاهده)
مقدمه: زنان با ناتوانی جسمی حرکتی در دریافت خدمات ارتقای سلامت جنسی با نیازهای برآورده نشده زیادی مواجه هستند . ناتوانی جسمی حرکتی این زنان ممکن است در بروندادهای مراقبتی از آنها تاثیر بگذارد. این مطالعه با هدف شناسایی نحوه ارائه خدمات ارتقای سلامت جنسی و مراقبت های بالینی به زنان با ناتوانی جسمی حرکتی انجام شد.
مواد و روش کار: این مرور دامنه ای با رویکرد 5 مرحله ای Arkseyو O’Malleyطراحی و اجرا گردید. 11 پایگاه دادهPubMed, Scopus, Web of science, Science Direct, G-I-N, NICE, AHRQ, WHO, UNFPA Sid, Magiran, برای بررسی مقالات و راهنماهای بالینی انگلیسی و فارسی مطابق با معیارهای ورود مطالعه از سال 2006 تا 2022 جستجو شدند.
یافته ها: از 23 مقاله و راهنمای بالینی، 5 راهنمای بالینی مرتبط با ارائه خدمات سلامت جنسی به زنان با ناتوانی شناسایی و بررسی شدند. با رویکرد یکپارچه سازی خدمات سلامت جنسی و با استفاده از سنتزنقلی به روش پوپای و همکاران ، 4 مضمون اصلی برای ارائه خدمات ، شناسایی و طبقه بندی شدند: 1) خدمات تنظیم خانواده با توجه به شدت ناتوانی و پیشگیری از بارداری ناخواسته 2) تشخیص و درمان عفونتهای تناسلی و بیماریهای منتقله از راه جنسی و ایدز 3) پیشگیری و تشخیص به موقع خشونت مبتنی بر جنسیت 4) مشاوره در زمینه مشکلات جنسی
نتیجه گیری: در راهنماهای بالینی منتخب مطالعه، خدمات سلامت جنسی به زنان با ناتوانی متناسب با نیازهای آنها در قالب بسته های خدمتی مشاوره ای و پیشگیری و درمانی ارائه شد. اما نحوه ارائه خدمات با کیفیت مورد توجه قرار نگرفته بود. لذا، به دلیل اهمیت شیوه برخورد بالینی در مشاوره های جنسی زنان با ناتوانی جسمی حرکتی ، نیاز به یکپارچه سازی راهنماهای بالینی موجود در دنیا در زمینه ارائه خدمات سلامت جنسی به آنها، توسعه مدل های مشاوره ای ارتقای سلامت جنسی و ارزیابی اثربخشی آن ضروری به نظر می رسد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
سلامت باروری دریافت: 1402/1/23 | پذیرش: 1402/4/24 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1402/5/14 | انتشار: 1402/6/6