Ethics code: IR.UMSU.REC.1398.187
1- مرکز تحقیقات بهداشت باروری، پژوهشکده تحقیقات بالینی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- واحد تحقیقات نظام سلامت، مرکز بهداشت ارومیه، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
3- گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
چکیده: (37 مشاهده)
مقدمه: تعیین وضعیت سواد تغذیه ای مادران و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن کمک می کند تا مداخلات مرتبط با ارتقای سواد تغذیه ای مادران مطابق با نیاز آن ها طراحی و اجرا شود، بنابراین مطالعه حاضر با هدف" تعیین وضعیت سواد تغذیه ای و عوامل مرتبط با آن در میان مادران کودکان زیر ۵ سال" انجام شد.
مواد و روش کار: مطالعه مقطعی حاضر بر روی ۴۰۵ مادر دارای کودک کمتر از ۵ سال شهر ارومیه انجام شد. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای بود. پرسشنامه استفاده شده شامل دو بخش بود. بخش اول اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم پرسشنامه سنجش سواد تغذیه ای بزرگسالان سسور بود. داده ها در نرم افزارSPSS تحلیل شد و نتایج در سطح آماری معنی دار در نظر گرفته شدند.
یافته ها: میانگین نمره کل سواد تغذیه ای۴/۶۰±۲۵/۸۶ به دست آمد. کمترین میانگین نمره مربوط به بعد خواندن برچسب های غذایی و انجام محاسبات ساده تغذیه ای بود. ۷۳/۱۰% از مادران دارای سواد تغذیه ای کافی و ۲۶/۹۰% دارای سواد تغذیه ای ناکافی بودند. بین سواد تغذیه ای با متغیرهای تحصیلات. درآمد خانواده و سن ارتباط آماری معنی دار وجود داشت.
نتیجه گیری: سواد تغذیه ای اکثریت مادران مورد مطالعه در سطح کافی بود. با این حال، باتوجه به اهمیت موضوع، همواره برنامه ریزی برای ارتقای سواد تغذیه ای مادران از طریق طراحی و اجرای انواع مداخلات به خصوص مداخلات آموزش بهداشت، ضروری به نظر می رسد. در مداخلات پیشنهادی برای ارتقای سواد تغذیه ای مادران لازم است به بعد خواندن برچسب های غذایی و انجام محاسبات ساده تغذیه ای بیشتر توجه شود.
نوع مطالعه:
توصیفی |
موضوع مقاله:
مولفه های اجتماعی سلامت دریافت: 1403/3/26 | پذیرش: 1403/8/15 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1404/5/12