بررسی وضعیت سواد تغذیه ای و عوامل مرتبط با آن در میان مادران کودکان زیر 5 سال شهر ارومیه - پایش
یکشنبه 23 شهریور 1404
OPEN ACCESS
دوره 24، شماره 4 - ( مرداد ـ شهریور 1404 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 511-501 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.UMSU.REC.1398.187


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Maheri M, Bidar M, Farrokh-Eslamlou H, Sadaghianifar A. Nutritional literacy and its related factors among mothers of under 5-years old children. Payesh 2025; 24 (4) :501-511
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2556-fa.html
ماهری مینا، بیدار مریم، فرخ اسلاملو حمیدرضا، صدقیانی فر علی. بررسی وضعیت سواد تغذیه ای و عوامل مرتبط با آن در میان مادران کودکان زیر 5 سال شهر ارومیه. پایش. 1404; 24 (4) :501-511

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2556-fa.html


1- مرکز تحقیقات بهداشت باروری، پژوهشکده تحقیقات بالینی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- واحد تحقیقات نظام سلامت، مرکز بهداشت ارومیه، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
3- گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
چکیده:   (359 مشاهده)
مقدمه: تعیین وضعیت سواد تغذیه ای مادران و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن کمک می کند تا مداخلات مرتبط با ارتقای سواد تغذیه ای مادران مطابق با نیاز آن ها طراحی و اجرا شود، بنابراین مطالعه حاضر با هدف" تعیین وضعیت سواد تغذیه ای و عوامل مرتبط با آن در میان مادران کودکان زیر ۵ سال" انجام شد.
مواد و روش کار: مطالعه مقطعی حاضر بر روی ۴۰۵ مادر دارای کودک کمتر از ۵ سال شهر ارومیه انجام شد. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای بود. پرسشنامه استفاده شده شامل دو بخش بود. بخش اول اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم پرسشنامه سنجش سواد تغذیه ای بزرگسالان سسور بود. داده ها در نرم افزارSPSS تحلیل شد و نتایج در سطح آماری معنی دار در نظر گرفته شدند.
یافته ها: میانگین نمره کل سواد تغذیه ای۴/۶۰±۲۵/۸۶ به دست آمد. کمترین میانگین نمره مربوط به بعد خواندن برچسب های غذایی و انجام محاسبات ساده تغذیه ای بود. ۷۳/۱۰% از مادران دارای سواد تغذیه ای کافی و ۲۶/۹۰% دارای سواد تغذیه ای ناکافی بودند. بین سواد تغذیه ای با متغیرهای تحصیلات. درآمد خانواده و سن ارتباط آماری معنی دار وجود داشت.
نتیجه گیری: سواد تغذیه ای اکثریت مادران مورد مطالعه در سطح کافی بود. با این حال، باتوجه به اهمیت موضوع، همواره برنامه ریزی برای ارتقای سواد تغذیه ای مادران از طریق طراحی و اجرای انواع مداخلات به خصوص مداخلات آموزش بهداشت، ضروری به نظر می رسد. در مداخلات پیشنهادی برای ارتقای سواد تغذیه ای مادران لازم است به بعد خواندن برچسب های غذایی و انجام محاسبات ساده تغذیه ای بیشتر توجه شود.
متن کامل [PDF 1232 kb]   (133 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی | موضوع مقاله: مولفه های اجتماعی سلامت
دریافت: 1403/3/26 | پذیرش: 1403/8/15 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1404/5/12 | انتشار: 1404/6/18

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق