Piroozeh Goodarzvand Chegini, Monireh Anoosheh, Anoshirvan Kazemnejad. The effectiveness of educating mothers on preventive behaviors of pediculosis on morbidity rate of their daughters. Payesh 2017; 16 (6) :785-795
URL:
http://payeshjournal.ir/article-1-76-fa.html
1- دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده: (3792 مشاهده)
مقدمه: شپش سر همچنان به عنوان یک معضل بهداشتی _ جهانی شناخته میشود. این بیماری در دختران و نیز در سنین مدرسه شیوع بیشتری دارد. مادران به عنوان محور خانواده در مورد سلامت فرزندان نقش مهمی را ایفا میکنند. این مطالعه جهت تعیین تاثیر آموزش رفتارهای پیشگیرانۀ پدیکلوزیس به مادران بر میزان ابتلای دختران آنها به پدیکلوز سر در مدارس مقطع ابتدایی انجام گرفته است.
مواد و روش کار: این مطالعۀ نیمهتجربی با حضور 414 مادر و دختران آنها در مدارس مقطع ابتدایی شهر لوشان (استان گیلان) و با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده، در دو گروه آزمون و کنترل در سال 1395 انجام شد. مادران گروه آزمون تحت 5 جلسه کلاس آموزشی به شیوۀ بحث گروهی قرار گرفتند. در مادران گروه کنترل مداخلهای صورت نگرفت. میزان ابتلای دانشآموزان در دو مرحله قبل و بعد از مداخله تعیین و در دو گروه مقایسه گردید. دادهها از طریق نرمافزار SPSS نسخۀ 16 و با استفاده از آزمونهای آماری کای دو و تی - تست مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج این پژوهش نشان داد از بین 414 نفر دانشآموز، 78 نفر ( 18/8 درصد) آلودگی به شپش سر داشتند که 38 نفر (18/4 درصد) مربوط به گروه آزمون و 40 نفر (19/2 درصد) مربوط به گروه کنترل بودند. پس از مداخلۀ آموزشی در مادران گروه آزمون، میزان آلودگی دختران از 18/4 درصد به 8/2 درصد کاهش یافت؛ اما در گروه کنترل تغییری دیده نشد. آزمون کایدو تفاوت معنیدار میزان ابتلای دختران آنها به پدیکلوزیس نشان داد قبل و بعد از مداخله آموزشی.
بحث و نتیجه گیری: در مطالعۀ حاضر آموزش مادران به شیوۀ بحث گروهی در زمینه رفتارهای پیشگیرانۀ پدیکلوزیس، منجر به کاهش میزان ابتلای دختران آنها به پدیکلوز سر گردید.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1396/9/13 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1396/9/14 | انتشار: 1396/8/24