Tavoli A, Montazeri A, Mohagheghi M.A, Roshan R, Tavoli Z, Melyani M. Knowledge of cancer diagnosis and quality of life in patients with gastrointestinal cancer. Payesh 2007; 6 (3)
URL:
http://payeshjournal.ir/article-1-704-fa.html
آزاده طاولی ، علی منتظری ، محمدعلی محققی ، رسول روشن ، زهرا طاولی ، مهدیه ملیانی . نقش اطلاع از تشخیص سرطان در کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارش. پایش. 1386; 6 (3)
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-704-fa.html
چکیده: (7214 مشاهده)
مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان گوارش و مقایسه ابعاد مختلف آن در میان دو گروه بیمار مطلع و غیر مطلع از تشخیص سرطان انجام شده است. به منظور انجام پژوهش، بیماران مبتلا به سرطان گوارش حاضر در بخشهای درمانی بیمارستان امام خمینی (ره) طبق معیارهای پذیرش، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند.
ابزار جمع آوری دادهها مشتمل بر پرسشنامه مشخصات جمعیتی و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان پژوهش و درمان سرطان اروپا(EORTC QLQ-C30) بود. پرسشنامه EORTC QLQ-C30، به صورت مصاحبه چهره به چهره توسط یک روانشناس بالینی با بیماران تکمیل و در پایان مصاحبه، وضعیت اطلاع بیماران از تشخیص سرطان مشخص گردید.
در مجموع، 142 بیمار مبتلا به سرطان گوارش از نظر کیفیت زندگی مورد بررسی قرار گرفتند. 48 درصد بیماران از تشخیص سرطان مطلع و 52 درصد آنها غیر مطلع بودند. به منظور مقایسه سطح کیفیت زندگی دو گروه مورد بررسی، از آزمون t گروههای مستقل استفاده گردید. تحلیل دادهها نشان داد که وضعیت عملکرد جسمانی (001/0=P)، عملکرد هیجانی (01/0=P) و عملکرد اجتماعی (0001/0>P) بیماران غیر مطلع در مقایسه با بیماران مطلع به طور معناداری بهتر و شکایت آنها از خستگی (01/0=P) و تأثیرات مالی بیماری (005/0=P) نیز به طور معناداری کمتر بوده است. از لحاظ وضعیت عملکرد نقش، عملکرد شناختی، کیفیت زندگی کلی و نشانگان جسمانی، بین بیماران مطلع و غیر مطلع از تشخیص سرطان، تفاوت معناداری مشاهده نشد.
نتایج این پژوهش نشان داد که بیماران غیر مطلع از تشخیص سرطان در مقایسه با بیماران مطلع، کیفیت زندگی هیجانی، جسمانی، و اجتماعی بهتری داشتند و این در حالیست که مطالعات اخیر بر فواید ضمنی افشای اطلاعات تأکید فراوان دارند. چنین به نظر میرسد که علاوه بر تفاوتهای فرهنگی موجود در نگرش به افشای تشخیص سرطان از سوی بیماران، پزشکان و خانوادههای آنها، چگونگی اطلاع یافتن بیماران از تشخیص سرطان در افزایش یا کاهش پریشانی روانی و کیفیت زندگی نقش مهمی را ایفا می کند.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1386/3/25