بررسی تطبیقی مدیریت جامعه ـ محور بلایا در کشورهای منتخب و ارائه الگویی برای ایران - پایش
سه شنبه 4 اردیبهشت 1403
OPEN ACCESS
دوره 8، شماره 1 - ( زمستان 1387 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 57-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Katayoun Jahangiri, Seyyed Jamaledin Tabibi, Mohammadreza Maleki, Shahram Alamdari. A comparative study on community-based disaster management (CBDM) in selected countries and proposing a model for Iran. Payesh 2009; 8 (1) :49-57
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-633-fa.html
دکتر کتایون جهانگیری ، دکتر سیدجمال‌الدین طبیبی ، دکتر محمدرضا ملکی ، دکتر شهرام علمداری . بررسی تطبیقی مدیریت جامعه ـ محور بلایا در کشورهای منتخب و ارائه الگویی برای ایران. پایش. 1387; 8 (1) :49-57

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-633-fa.html


چکیده:   (6446 مشاهده)
از آنجا که ایران از کشورهای بلاخیز جهان به شمار می‌آید، مدیریت بلایا یکی از موضوعات مهم و در اولویت کشور محسوب می‌شود. یکی از رویکردهای مورد استفاده برای مدیریت بلایا، رویکرد جامعه ـ محور است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تطبیقی مدیریت جامعه ـ محور بلایا در کشورهای منتخب و ارائه الگویی برای ایران است. بر این اساس، مطالعه‌ای به صورت توصیفی ـ تطبیقی و در 6 مرحله انجام پذیرفت و در آن کشورهای منتخب از نظر مشارکت جامعه در ابعاد مدیریتی همچون سیاست‌گذاری، برنامه ریزی، سازماندهی، هماهنگی و کنترل در بلایا با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفتند.
یافته‌های پژوهش حاضر نشانگر آن است که کشورهای مورد مطالعه بر حسب ویژگی‌های اجتماعی، بومی و فرهنگی از الگوهای متفاوتی برای جلب مشارکت جامعه استفاده کرده‌اند. برای مدیریت موفق بلایا مشارکت جامعه در مراحل مختلف چرخه مدیریت بلایا الزامی است، اما نوع مشارکت جامعه بر حسب ویژگی‌های هر مرحله تفاوت دارد. بر پایه یافته‌های حاصل از پژوهش، الگویی طراحی شد تا اعمال مدیریت جامعه ـ محور بلایا برای ایران امکان پذیر گردد. بیشترین تأکید این الگو بر حضور و مشارکت جامعه در سطح محلی در روستاها و محله‌ای در شهرها بود و برای رسمیت بخشیدن به این حضور، ساختاری طراحی شد که این حضور را از طریق ایجاد «شورای راهبردی» در ستاد مرکزی مناطق شهرداری و دهیاری تسهیل کند. در زیر مجموعه شورای راهبردی در ستاد مرکزی مناطق شهرداری و یا دهیاری، دو شورای برنامه ریزی و اجرایی پیش بینی گردید که هر دو از طریق رابط تسهیل‌گر مستقر در شهرداری مناطق و یا دهیاری، با مربیان آموزش دیده که ساکن محلات هستند، مرتبط می‌شوند. این مربیان وظیفه آموزش نیروهای داوطلب محلی در روستا و محله‌ای در شهرها خود و نیز مسئولیت آموزش و سازماندهی مردم را بر عهده دارند. این نیروها در قالب 6 کمیته عملیات، پشتیبانی، ایمنی و امنیت، روابط عمومی و رسانه، برنامه‌ریزی، آموزش و پژوهش، سازماندهی و هدایت می‌شوند.
امید است که با استفاده از رویکرد جامعه ـ محور و از طریق استقرار الگوی پیشنهادی به میزان قابل توجهی بر توان دولت در مواجهه با بلایا افزوده گردد.
متن کامل [PDF 277 kb]   (3116 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1387/10/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق