چکیده: (6930 مشاهده)
از دست رفتن عملکرد کلیه به صورت حاد و مزمن تهدیدی برای زندگی است. کیفیت زندگی در بیماران مرحله نهایی نارسایی کلیوی به وسیله عوامل مختلفی چون تنشهای بیولوژیکی، روانی، اجتماعی و اقتصادی تحت تأثیر قرار میگیرد. این بیماران محدودیتهایی در فعالیتهای فیزیکی و زندگی اجتماعی خود دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ابعاد مختلف کیفیت زندگی در بیماران دیالیزی و یافتن مشکلات عمده کاهش دهنده آن جهت برنامه ریزی مناسب برای ارتقای سطح کیفیت زندگی آنان انجام پذیرفته است.
این مطالعه مقطعی با حجم نمونه 120 نفر بیمار از مرکز دیالیز بیمارستان نمازی شهر شیراز انجام گردید. بیماران با رضایت خود، مورد پرسشگری واقع شدند. 100 نفر افراد سالم نیز که از نظر سن و جنسیت با گروه بیمار همسان سازی شده بودند، از بین ملاقات کنندگان بیماران در بیمارستان حافظ و به عنوان گروه کنترل و با روش آسان انتخاب شدند. آزمودنیها با گونه ایرانی پرسشنامه 36-SF مورد پرسشگری واقع شدند. اطلاعات به کمک نرمافزار SPSS-13 و روشهای آماری t-test و ضریب همبستگی Pearson و Spearman مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در مقایسه ابعاد مختلف کیفیت زندگی بین گروه بیمار و کنترل، گروه بیمار در ابعاد مربوط به عملکرد جسمانی، محدودیت نقش به علت مشکلات جسمانی، درد جسمانی، سرزندگی، محدودیت نقش به علت مشکلات روحی و سلامت روانی وضعیت بدتری داشتهاند. میانگین نمرات این دو گروه در تمامی ابعاد سلامت بطور معنی دار متفاوت بوده است.
با توجه به این که در ابعاد مختلف کیفیت زندگی بین بیماران و جمعیت کنترل تفاوت وجود دارد، میتوان به لزوم انجام مداخلات مختلف اجتماعی و روان شناسی و توان بخشی در این بیماران اشاره کرد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1389/7/23