عوامل فردی مؤثر در اتخاذ رفتارهای پرخطر منجر به ایدز: یک مطالعه کیفی - پایش
جمعه 10 فروردین 1403
OPEN ACCESS
دوره 10، شماره 2 - ( بهار 1390 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 215-205 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fatemeh Rahmati Najarkolaei, Shamsaddin Niknami, Farkhondeh Amin Shokravi, Fazl Allah Ahmadi, Sedigheh Sadat Tavafian, Ebrahim Haji Zadeh. Individual factors predisposing HIV/AIDS high risk behaviors: a qualitative study. Payesh 2011; 10 (2) :205-215
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-525-fa.html
فاطمه رحمتی نجارکلائی ، شمس الدین نیکنامی ، فرخنده امین شکروی ، فضل‌الله احمدی ، صدیقه سادات طوافیان ، ابراهیم حاجی زاده . عوامل فردی مؤثر در اتخاذ رفتارهای پرخطر منجر به ایدز: یک مطالعه کیفی. پایش. 1390; 10 (2) :205-215

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-525-fa.html


چکیده:   (6874 مشاهده)
تداوم انتشار HIV/AIDS در جهان، این بیماری را به معضلی جهانی تبدیل نموده است که بی شک پیامدهای آن کشور ما را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. بررسی دلایل بروز رفتارهای پرخطر مرتبط با بیماری، راهگشای تدوین الگوی پیشگیری رفتاری از ایدز در کشور است. با توجه به محدودیت مطالعات در این زمینه، مقاله حاضر به شناسایی عوامل فردی منجر به بروز رفتارهای پرخطر در بیماران مبتلا به ایدز و افراد دارای رفتار پرخطر می‌پردازد.
این پژوهش به روش تئوری زمینه و با رویکرد کیفی، به مدت ده ماه در دو مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری شهر تهران، کلینیک غرب و بخش عفونی بیمارستان امام خمینی (ره) صورت گرفت. شیوه انتخاب مشارکت کنندگان به صورت آسان و هدفمند بوده و داده‌ها از طریق 102 مصاحبه عمیق فردی نیمه ساختار یافته با 69 بیمار مبتلا به ایدز، 19 فرد در معرض خطر بیماری، 8 متخصص و 6 نفر از اعضای خانواده بیماران جمع‌آوری و گزارش پرونده‌های مرتبط نیز مورد بررسی قرار گرفته و برای تکمیل داده‌ها‌ استفاده شد. تمامی مصاحبه‌ها ضبط و کلمه به کلمه تایپ شد و سپس برای تحلیل نتایج، کدگذاری اولیه و محوری انجام شد. نرم‌افزار‌های One-note و SPSS نیز برای ورود و تحلیل داده‌ها مورد استفاده قرار گرفتند.
مشارکت کنندگان در محدوده سنی 16 تا 47 سال بودند، اکثر آنها مرد و مجرد بوده و تحصیلات زیر دیپلم داشتند. در این مطالعه رفتار پرخطر جنسی و اعتیاد تزریقی، عمده‌ترین راه‌های انتقال بیماری در مبتلایان گزارش شده و عوامل فردی زمینه ساز بروز رفتار پرخطر در3 طبقه مفهومی به دست‌آمدند. این عوامل عبارت بودند از ادراکات سوق دهنده، ویژگی‌های فردی، تصمیم و اراده.
نتایج مطالعه بر اهمیت باورها و انگیزه‌های زمینه ساز رفتار پرخطر، ویژگی فردی و اراده و نیز لزوم آموزش بیشتر در زمینه ایدز و رفتار پرخطر در افراد مستعد تأکید می‌نماید.
 
واژه‌های کلیدی: HIV، AIDS، رفتارهای پرخطر، مطالعه کیفی
متن کامل [PDF 179 kb]   (2472 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1390/1/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق