Mohammad Movahedi, Hamid Soori, Elaheh Ainy, Mohammad Reza Mehmandar. Comparison of road traffic injury information offered by major sources in the country with American and selected Asian models. Payesh 2012; 11 (1) :21-27
URL:
http://payeshjournal.ir/article-1-480-fa.html
محمد موحدی ، حمید سوری ، الهه عینی ، محمدرضا مهماندار . مقایسه اطلاعات سوانح ترافیکی ارائه شده توسط منابع اطلاعاتی مهم در کشور با الگوی استفاده شده آمریکایی و کشورهای مختلف آسیایی. پایش. 1390; 11 (1) :21-27
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-480-fa.html
چکیده: (5904 مشاهده)
در اين مطالعه اطلاعات سوانح ترافيکي ارائه شده توسط منابع اطلاعاتي مهم در كشور با الگوي استفاده شده آمريكايي و چند كشور آسيايي مورد مقايسه قرار گرفت.
سازمانهاي دخيل در امر سوانح ترافيكي شناسايي شده و سپس با مراجعه مستقيم به اين سازمانها گردش اطلاعات موجود در خصوص اپيدميولوژي سوانح ترافيکي توسط يك پرسشنامه به کمک کارشناسان آموزش ديده طرح جمع آوري شد. بعد از انجام يك مقايسه كيفي بين نظامهاي جمع آوري اطلاعات و نظام مراقبت مربوط به سوانح ترافيکي در برخي از كشورها و وضعيت موجود ثبت اطلاعات در ايران، تفاوتها و نقاط ضعف احتمالي در اين خصوص مورد بررسي قرار گرفت. منابع اطلاعاتي موجود كه عمدتاً عهده دار ثبت اطلاعات سوانح ترافيكي در كشور هستند، به دو منبع عمده پليس راهنمايي و رانندگي و مركز مديريت حوادث و فوريتهاي پزشکي تقسيم شدند. پليس راهنمايي و رانندگي در حال حاضر اقدام به جمع آوري پنج قسمت عمده از الگوي مذكور در قالب فرمهاي 113 و 114 كام مينمايد. مركز مديريت حوادث و فوريتهاي پزشکيكشور نيز در قالب يك فرم ماموريت اورژانس 115 تهيه بخشي از اطلاعات نظام مراقبت حوادث كه قسمتي از الگوي مذكور است را به عهده دارد. در مقايسه با الگوي آمريکايي ثبت اطلاعات، در مبحث تصادف و مشخصات وسايط نقليه ثبت اطلاعات پليس راهنمايي و راننگي مشابه الگو و در خصوص مشخصات جاده و فوريتهاي پزشکي در تمام موارد به جز حجم ترافيکي جاده و سابقه محکوميت نيز مشابه الگوي آمريکايي است. موارد فوق مديريت و حوادث و فوريتهاي پزشکي را شامل نشده و در زمينه قوانين پليس ترافيک نيز، الگوي آمريکايي مشابه پليس راهنمايي و رانندگي کشور نيست. در مقايسه با کشورهاي آسيايي در زمينه دادههاي اصلي عمومي در همه موارد سانحه با توجه به تشخيص بيماري ناشي از سانحه بر اساس Abbreviated Injery Scales-AIS و International Classification of Diseases-ICD نيست.
نظام جمع آوري اطلاعات سوانح ترافيکي نياز دارد که از تقسيم بندي بينالمللي بيماريها (ICD) و معيارهاي مخفف ثبت سوانح (AIS) استفاده کرده و مانند کشورهاي منطقه از زبان و چارچوب واحدي در ثبت سوانح ترافيکي استفاده نمايد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1389/7/5 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1390/9/19 | انتشار: 1390/10/25