ارزیابی نان مصرفی در بیمارستان‌ها و مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران - پایش
سه شنبه 22 آبان 1403
OPEN ACCESS
دوره 11، شماره 2 - ( فروردین ـ اردیبهشت 1391 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 278-271 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Naheed Aryaeian, Mohammad Mahdi Soltan Dallal, Aghil Dastbase Mojarrad, Tajolmolook Kaffashi, Elham Pirhadi, Hojjat Zeraati, et al . Evaluation of consumed bread in hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Payesh 2012; 11 (2) :271-278
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-476-fa.html
ناهید آریائیان ، محمدمهدی سلطان دلال ، عقیل دست باز مجرد ، تاج‌الملوک کفاشی ، الهام پیرهادی ، حجت زراعتی ، و همکاران. و همکاران.. ارزیابی نان مصرفی در بیمارستان‌ها و مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران. پایش. 1391; 11 (2) :271-278

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-476-fa.html


چکیده:   (5828 مشاهده)
مطالعات نشان مي‌دهند که استفاده از جوش شيرين در نان ممکن است سبب بروز مواردي از جمله اختلال در جذب آهن و بروز کم خوني و پوکي استخوان و بيماري‌هاي قلب و عروق و اختلال در فعاليت آنزيم‌هاي گوارشي و هضم و جذب ‌شود. با توجه به اهميت نان در غذاي ايرانيان و تأمين80-50 درصد از انرژي و پروتئين دريافتي روزانه سبد خانوار از آن، هدف از اين مطالعه ارزيابي نان مصرفي بيمارستان‌ها و شبکه‌هاي بهداشتي ـ درماني تحت پوشش دانشگاه علوم پزشكي تهران (جنوب تهران، شهرستان ري و اسلامشهر) بود.
در اين مطالعه توصيفي، نان مورد مصرف بيمارستان‌ها و جمعيت تحت پوشش شبكه‌هاي بهداشتي ـ درماني به طور تصادفي از نظر آزمايش‌هاي رنگ سنجي، قليائي بودن و مقدار نمك موجود در آن مورد بررسي قرار گرفت. نمونه برداري نان از كليه نانوائي‌هاي توليد كننده نان لواش و بربري موجود در مناطق مذكور و يا بيمارستان حداقل يك نوبت در مدت انجام پژوهش انجام شده و در هر نوبت سه نمونه نان (در مجموع 615 عدد) در بسته‌هاي پلمپ شده جمع آوري مي‌شد.
اين مطالعه نشان داد که از نظر ميانگين تست رنگ سنجي مثبت و قليائي بودن PH>6 در نمونه‌هاي نان‌هاي بربري مصرفي مناطق سه گانه مذكور به ترتيب 46، 41 درصد و از نظر نمک (2%< نمک) 8 درصد غيرقابل مصرف بوده‌اند و در مجموع، 45 درصد از نان‌هاي بربري و 80 درصد از رومال نان بربري مصرفي در مناطق فوق غيرقابل مصرف بودند. همچنين نتايج به دست آمده در مورد نان لواش مصرفي مناطق فوق در زمينه آزمون رنگ سنجي، 55 درصد از نمونه‌ها مثبت و 55 درصد از نظر قليائي بودن و 32 درصد نيز از نظر نمک غيرقابل مصرف بوده‌اند و درمجموع 65 درصد از نان‌هاي لواش غيرقابل مصرف شناخته شدند.
در مطالعه فوق به ترتيب 59 و 64 درصد از نان‌هاي مصرفي در مناطق سه گانه و بيمارستان‌ها از نظر قليائي بودن، غيرقابل مصرف و حاوي جوش شيرين (بيکربنات سديم) و نمک بالا بوده‌اند که مصرف آنها براي كليه افراد به خصوص براي بيماراني كه ميزان سديم دريافتي آنها بايد محدود باشد، مضر است و بايد اقدامات اساسي و فراگير در جهت كنترل ميزان قليائي بودن نان‌ها انجام گيرد.
متن کامل [PDF 132 kb]   (3190 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1389/9/29 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1389/10/21 | انتشار: 1390/12/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق