Zahra Tagharrobi, Khadijeh Sharifi, Zahra Sooky, Leila Tagharrobi. Psychometric evaluation of the Iranian version of Quality of Life Enjoyment and Satisfaction Questionnaire Short Form (Q-LES-QSF). Payesh 2012; 11 (2) :235-244
URL:
http://payeshjournal.ir/article-1-472-fa.html
چکیده: (9071 مشاهده)
احساس ذهنی سلامت يکی از شاخصهای مهم سنجش وضعيت بهداشت روان است. مشکلات بهداشت روان در حال افزايش است و وجود ابزار کوتاه و در عين حال حساس برای غربالگری و بررسی اثربخشی مداخلات درمانی و مراقبتی در عموم جمعيت از جمله دانشجويان ضروری است. لذا مطالعهای با هدف ترجمه, بررسی پايايي و روايي فرم کوتاه پرسشنامه کيفيت رضايت و لذت از زندگی (Q-LES-QSF) به منظور بررسی احساس ذهنی سلامت در دانشجويان دانشکده پرستاری و مامايي کاشان در سال 1387طراحی و اجرا شد.
پرسشنامه دارای 14 سؤال است. هر سؤال در مقياس 5-1 نمره گذاری شده و نمره کل به درصد ماکزيمم تبديل ميگردد. نسخه فارسی اين ابزار با استفاده از روش ترجمه استاندارد «مستقيم و بالعکس» تهيه و نمونهها به روش طبقهای تصادفی از بين دانشجويان دانشکده مزبور (161=n) انتخاب شدند. پايايي پرسشنامه با استفاده از شيوه ثبات داخلی (محاسبه همبستگی هر يک از سؤالات با نمره کل پرسشنامه, ضريب آلفای کرونباخ و دو نيمه کردن) و پايداری (آزمون مجدد) تعيين گرديد. جهت تعيين روايي آن نيز از روش مبتنی بر معيار (شيوه روايي همزمان) و اعتبار سازه (شيوه مقايسه گروههای شناخته شده) استفاده شد. اطلاعات به وسيله SPSS-11 با استفاده از محاسبه ضريب همبستگی پيرسون و درون طبقهای, اسپيرمن براون, گاتمن, ضريب آلفای کرونباخ و آزمون تی مستقل مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
ضريب ثبات داخلی پرسشنامه 0.96-0.93 محاسبه شد. روش همبستگی با کل مقياس و آزمون مجدد نيز اين ابزار را پايا تشخيص دادند. اعتبار همزمان آن با مقياس رضايت از زندگي (P<0.0001، r=0.71) و مقياس تک سؤالی رضايت از زندگی (P<0.0001، r=0.78) تأييد شد. شيوه مقايسه گروههای شناخته شده نيز روايي ابزار را مسجل ساخت (P<0.0001). بنابراين نسخه فارسی فرم کوتاه پرسشنامه کيفيت رضايت و لذت از زندگی جهت سنجش احساس ذهنی سلامت در دانشجويان دانشکده پرستاری و مامايي ابزاری پايا و روا است. پيشنهاد ميشود بكارگيري ابزار در مطالعات آتي با رفع محدوديت سوال مرتبط با «رضايت از انجام فعاليت ,عملكرد يا علايق جنسي» صورت پذيرد بهگونهاي كه امكان پاسخگويي توسط عمده افراد مورد مطالعه را فراهم آورد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1388/11/27 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1390/9/13 | انتشار: 1390/12/25