چکیده: (5798 مشاهده)
شيردهي از مراحل مهم زندگي مادران بوده و با افزايش نيازهاي تغذيهاي آنان همراه است. دريافت كافي مواد غذايي مورد نياز در سلامت مادر و كودك نقش عمدهاي دارد. هدف از اين پژوهش تعيين وضعيت تغذيه مادران شيرده و عوامل مرتبط با آن بوده است.در اين مطالعه توصيفي 1112 مادر شيرده از مراكز بهداشتي ـ درماني قم انتخاب شدند. گردآوري دادهها با استفاده از پرسشنامه يادآمد خوراك 24 ساعته انجام شد. ميزان مصرف مواد غذايي بر حسب واحد براي گروههاي غذايي شير و لبنيات ـ نان و غلات ـ ميوهها و سبزيجات ـ گوشت و حبوبات و تخم مرغ و مغزها تعيين شد. كفايت دريافت گروههاي غذايي با استفاده از شاخص 100 ´ (تعداد واحد مصرف شده ¸ تعداد واحد توصيه شده) محاسبه گرديد. ميزان مصرف گروههاي غذايي با مقادير توصيه شده در هرم غذايي مقايسه شد.در بيشتر مادران شيرده مصرف همه گروههاي غذايي به جز گروه ميوه و سبزيجات كمتر از ميزان سفارش شده بود. بين شغل و دريافت نان و غلات (0.05>P)، شير و لبنيات (0.05>P) و قند و چربي اضافي (0.05>P)رابطه معنيدار وجود داشت. ارتباط بين سطح تحصيلات مادران با مصرف گوشت و حبوبات (0.05>P)، شير و لبنيات (0.05>P) و قند و چربي (0.05>P) نيز معنيدار بود. بر اساس يافتهها آموزش مادران شيرده به ويژه در گروه خانه دار و بي سواد و داراي کودک زير 3 سال توصيه ميشود.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1389/9/27 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1391/4/12 | انتشار: 1391/6/25