مروری بر الگوها و نظریه‌های سازگاری با بیماری - پایش
شنبه 3 آذر 1403
OPEN ACCESS
دوره 13، شماره 6 - ( آذر ـ دی 1393 )                   جلد 13 شماره 6 صفحات 686-677 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nadereh Naderiravesh, Jilla Abed Saeedi, Mohamad Ali Besharat, Ali Darvish Pourkhaki, Hamid Alavi Majd. A review of the models and theories of adjustment to illness and disability. Payesh 2014; 13 (6) :677-686
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-267-fa.html
نادره نادری روش ، ژیلا عابد سعیدی ، محمد علی بشارت ، علی درویش پور کاخکی ، حمید علوی مجد . مروری بر الگوها و نظریه‌های سازگاری با بیماری. پایش. 1393; 13 (6) :677-686

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-267-fa.html


چکیده:   (5893 مشاهده)
امروزه چگونگی واکنش انسان در برابر مسائل و مشکلات زندگی مورد مطالعه وسیع قرار گرفته است و گسترش مباحث مربوط به تنش، بیماری و سلامت، مطرح شدن مفاهیمی مانند سازگاری و راهبردهای مقابله‌ای را به دنبال داشته است. صاحب نظران در رشته‌های مختلف، الگوها و نظریه‌های متفاوتی در رابطه با سازگاری ارایه نموده‌اند. هدف از مطالعه حاضر، شناخت الگوها و نظریه‌های سازگاری با بیماری و بررسی نقاط قوت و ضعف آن ها است تا با آگاهی و شناخت از الگوهای متفاوت سازگاری با بیماری، بتوان برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی اقدامات تسهیل کننده سازگاری را انجام داد.
در این مطالعه، متون موجود در پایگاه داده‌های ملی و بین‌المللی و با استفاده از کلید واژه‌های ذی ربط متون فارسی و انگلیسی مرتبط با موضوع، بدون محدودیت زمانی شناسایی و مورد بررسی قرارگرفت. بررسی متون نشان داد رویکردها و نظریه‌های مختلفی در خصوص سازگاری با بیماری وجود دارد که در بین آنها نظریه ها و الگوهای مربوط به سازگاری با رویکردهای زیست شناختی، رفتاری، شناختی، ترکیبی و کل گرای زیستی بیشتر مطرح هستند. در نظریه و الگوهای سازگاری با رویکرد زیست شناختی، به جنبه‌های مختلف بیماری و عوارض مربوط به آن پرداخته شده است. رویکرد رفتاری نسبت به سازگاری، رفتار بیماران نسبت به بیماری را روشن ساخته است. الگوهای مربوط به سازگاری شناختی که بر ارزیابی شناختی بیماران از بیماری و به کارگیری راهبردهای مقابله‌ای با آنان تکیه دارند. بالأخره رویکرد ترکیبی و کل گرای زیستی، انسان را به عنوان یک موجود زیستی و روانی ـ اجتماعی در نظر گرفته است که به طور مداوم نسبت به محیط داخلی و خارجی خود عکس‌العمل نشان داده و مرتباً با محیط داخلی و خارجی خود در تعامل است. در واقع، راهبردهای مقابله‌ای، مجموعه‌ای از تلاش‌های شناختی و رفتاری فرد است که در جهت تعبیر، تفسیر و اصلاح یک وضعیت تنش زا به کار می‌رود و منجر به کاهش رنج ناشی از آن می‌شود. بیماری، موقعیتی را در زندگی فراهم می‌نماید که فرد مجبور به کسب توانایی‌های جدید برای غلبه بر موقعیت تنش زا و تطابق با شرایط موجود است که در این رابطه، الگوها و نظریه‌های مختلفی ارائه گردیده است که از آن ها در پژوهش‌ها و طراحی ابزارها نیز استفاده شده است تا نحوه سازگاری افراد در زمان سلامتی و بیماری مشخص شده و در صورت لزوم به آنان جهت سازگاری مؤثر کمک شود.
متن کامل [PDF 1869 kb]   (2565 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1392/8/5 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1393/7/5 | انتشار: 1393/7/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق