نظامی برای پایش و ارزشیابی مراکز درمان سوء مصرف مواد مخدر - پایش
دوشنبه 1 مرداد 1403
OPEN ACCESS
دوره 13، شماره 6 - ( آذر ـ دی 1393 )                   جلد 13 شماره 6 صفحات 675-667 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Behzad Damari, Firoozeh Jafari, Fatemeh Hajnaghizadeh, Ali Nikfarjam, Abbas Ali Nasehi, Mohammad Bagher Sabri Zafarghandi et al . A model to monitor and evaluate drug abuse treatment centers. Payesh 2014; 13 (6) :667-675
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-266-fa.html
بهزاد دماری ، فیروزه جعفری ، فاطمه حاج نقی زاده ، علی نیک فرجام ، عباسعلی ناصحی ، محمد باقر صابری زفرقندی و همکاران.. نظامی برای پایش و ارزشیابی مراکز درمان سوء مصرف مواد مخدر. پایش. 1393; 13 (6) :667-675

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-266-fa.html


چکیده:   (4494 مشاهده)
این مطالعه توصیفی و تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات از روش‌های مصاحبه با خبرگان منتخب، تکمیل پرسشنامه کتبی توسط کارشناسان ستادی و دانشگاهی درمان اعتیاد و همچنین مصاحبه با مسئولان فنی 300 مرکز نمونه‌گیری شده از 31 استان و مرور اسناد استفاده شده است. بر اساس داده‌های به دست آمده «اصول راهنما» برای طراحی نظام پایش و ارزشیابی تعیین شده و پس از کمیته راهبری (ذینفعان) نظام مورد هدف این مطالعه در قالب «شیوه نامه و فهرست بازبینی» پایش و ارزشیابی مراکز طراحی شده است.
نتایج حاصل از این مطالعه نشان می‌داد که علاوه بر دیدگاه‌های خبرگان، کارشناسان ستادی و دانشگاهی که نظام پایش و ارزشیابی فعلی را غیرجامع و نیازمند ارتقا می‌دانستند هفتاد درصد مدیران مراکز از روش پایش و ارزشیابی فعلی مراکز رضایت متوسط و یا نارضایتی داشتند. نقاط تمرکز ارتقای وضعیت فعلی در بهبود هماهنگی افقی و عمودی نظارت در سطوح ملی، استانی و منطقه‌ای، داشتن ساختار، تغییر نگاه و توانمندی مدیران و ارایه‌کنندگان خدمات درمان در به کارگیری روش‌های استاندارد درمان‌های دارویی توام با درمان‌های غیردارویی، تغییر رویکرد ارزشیابی مراکز از درون داده‌ها به نتیجه‌گرایی درمان، ظرفیت‌سازی در ارزشیابان، ارتقای مسئولیت‌پذیری در مدیران و ارایه‌کنندگان خدمات، سطح‌بندی و تشویق مراکز بود. وی‍ژگی‌های نظام تدوین شده در قالب شیوه‌نامه و فهرست بازبینی عبارت است از شفاف بودن وظایف در سطوح ملی، استانی، ارزشیابی تیمی، شیوه کاربست نتایج ارزشیابی، زمان بندی سالانه ارزشیابی و ارتباطات افقی و عمودی، سطح‌بندی مراکز در قالب چراغ راهنما شامل مراکز سبز (رعایت بیش از 80 درصد الزامات)، زرد (رعایت 60 تا 80 درصد) و قرمز (زیر 60 درصد)، مشخص کردن منابع لازم و مشخص شدن 100 متغیر پایش. استقرار شیوه‌نامه و فهرست بازبینی پس از تصویب و ابلاغ کمیته نظارت بر درمان ستادمبارزه‌با موادمخدر ممکن می‌شود. پایلوت فهرست بازبینی در چند مرکز به تکمیل یا تصحیح آن کمک کرده و ابلاغ همزمان شیوه‌نامه و فهرست بازبینی با فرصتی یک ساله امکان تطبیق مراکز با شرایط جدید را فراهم می‌کند. آموزش همزمان کمیته‌های نظارت بر درمان استان‌ها و ارزشیابان، تکمیل نرم‌افزار ثبت خدمات سوء مصرف مواد با استفاده از نتایج این مطالعه، طراحی و اجرای ماژول آموزشی وی‍ژه درمان‌های غیردارویی برای ارایه‌کنندگان خدمات به استقرار هر چه بهتر نظام پایش و ارزشیابی کمک می‌نماید.
 
متن کامل [PDF 1805 kb]   (1951 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1392/2/18 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1393/8/19 | انتشار: 1393/8/19

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق