Ethics code: IR.SBMU.PHNS.REC.1401.105
1- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت و ایمنی و مرکز تحقیقات ایمنی و کنترل خطرات شغلی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
3- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (300 مشاهده)
مقدمه: کبد چرب الکلی یکی از مشکلات شایع است. با توجه به افزایش جمعیت سالمندان این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای تغذیهای سالمندان مبتلا به کبد چرب غیر الکلی ساکن تهران انجام شد.
مواد و روش کار: این پژوهش نیمه تجربی روی ۱۵۶ نفر از سالمندان مبتلا به کبد چرب مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شرق، شمال و شمیرانات تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی صورت گرفت. افراد به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. داده ها توسط پرسشنامه محقق ساخته که اعتبار و پایایی آن کسب شده بود، جمع آوری گردید .مداخله آموزشی براساس مدل اعتقاد بهداشتی و طی ۵ جلسه فقط برای گروه مداخله ارائه شد. یک ماه بعد از مداخله دادهها در نرم افزار SPSS ۲۶ با استفاده از شاخصهای توصیفی و آزمونهای آماری توصیف و تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: میانگین سن شرکت کنندگان گروه مداخله ۳/۶۸±۶۴/۴۷ سال و گروه کنترل ۵/۳±۶۵/۳۲ سال بود. اکثریت سالمندان در دو گروه زن، بدون سابقه آموزشی، متاهل، خانهدار، با سطح تحصیلات دیپلم بودند. با مقایسه میانگین های امتیازات دو گروه در قبل و بعد از مداخله فقط بین امتیازات نگرش، موانع درک شده و راهنما برای عمل، تفاوت معنادار آماری مشاهده شد.
نتیجهگیری: طراحی و اجرای برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی با تاثیر بر نگرش و سازههای راهنما برای عمل و موانع درک شده، در ارتقای رفتار تغذیهای سالمندان مبتلا به کبد چرب غیرالکلی موثر است.
نوع مطالعه:
مطالعه نیمه تجربی |
موضوع مقاله:
سلامت همگانی دریافت: 1402/10/21 | پذیرش: 1403/7/29 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1403/10/10