شیوع افسردگی در دانشجویان پزشکی در ایران: مرور نظام مند و فراتحلیل - پایش
شنبه 1 دی 1403
OPEN ACCESS
دوره 23، شماره 5 - ( مهر ـ آبان 1403 )                   جلد 23 شماره 5 صفحات 736-727 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Isfahani P, Samani S, Bazi A, Afshari M, Abbaszadeh Bezi M. Prevalence of depression in medical students in Iran: a systematic review and meta-analysis. Payesh 2024; 23 (5) :727-736
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2299-fa.html
اصفهانی پروانه، سامانی سمیه، بزی عالیه، افشاری مهناز، عباس زاده بزی محمد. شیوع افسردگی در دانشجویان پزشکی در ایران: مرور نظام مند و فراتحلیل. پایش. 1403; 23 (5) :727-736

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2299-fa.html


1- گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران
3- گروه داروسازی بالینی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران
4- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ساوه، ساوه، ایران
5- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران
چکیده:   (882 مشاهده)
مقدمه: افسردگی از شایع ترین اختلالات روحی روانی است. اغلب شروع این بیماری در دوران نوجوانی و اوایل جوانی است.  این دوره که دوره­ی انتقال از کودکی به بزرگسالی است، مرحله‌ای از بی‌ثباتی عاطفی است که ناشی از تقاضا برای جدایی و استقلال است. دانشجویان در این محدوده سنی قرار دارند. بروز افسردگی در این سنین موجب افت شدید عملکرد تحصیلی و اجتماعی می­شود. بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع افسردگی در دانشجویان پزشکی ایرانی با استفاده از پرسشنامه بک انجام شد.
مواد و روش کار: این مطالعه از نوع مروری نظام مند و فراتحلیل بود. کلیه مقالات علمی منتشر شده تعیین شیوع افسردگی در دانشجویان پزشکی تا پایان ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ در ۵ پایگاه داده­ای PubMed، Web of Science، Scopus، SID، Magiran و موتور جستجوگر Google Scholar جستجو و ارزشیابی کیفیتی شدند. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص  I۲ و مدل متارگرسیون برای ارزیابی متغیرهای مظنون به ناهمگونی در سطح معناداری ۰/۰۵ بررسی شد. در نهایت،  تعداد ۹ مقاله با استفاده از نرم افزار  CMAتحلیل شدند.    
یافته‌ها: بر مبنای مدل تصادفی، شیوع افسردگی در دانشجویان پزشکی ایرانی ۱۵/۲ درصد با فاصله اطمینان ۹۵ % با سطح معناداری P=۰/۰۰۱ محاسبه شد. بیشترین شیوع افسردگی در دانشجویان پزشکی همدان در سال ۱۳۹۴ برابر ۲۴/۸ % و کمترین شیوع افسردگی در دانشجویان پزشکی در استان کرمان در سال ۱۹۹۵برابر ۶/۵ درصد به دست آمد. شیوع افسردگی در دانشجویان زن بیشتر از مرد بود. همچنین بین سال و شیوع افسردگی در دانشجویان پزشکی ایرانی رابطه معناداری وجود داشت.
نتیجه‌گیری: براساس ترکیب پژوهش ­های انجام شده، شیوع افسردگی در دانشجویان پزشکی در ایران ۱۵/۲ درصد بود که این میزان با افزایش سال رو به افزایش است. بنابراین، سیاستگذاران و مدیران باید اقدامات جدی به منظور کاهش افسردگی  به‌کارگیرند.
متن کامل [PDF 1299 kb]   (405 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: روانشناسی سلامت
دریافت: 1402/7/12 | پذیرش: 1403/6/5 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1403/6/25 | انتشار: 1403/7/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق