Ethics code: IR.YUMS.REC.1397.052
1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
4- مرکز تحقیقات مدیریت اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده: (718 مشاهده)
مقدمه: سواد بیمه سلامت عامل مهمی برای اطمینان از این است که افراد میتوانند تصمیمات آگاهانهای در مورد مراقبتهای بهداشتی خود بگیرند و به مراقبتهای مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند. این مطالعه با هدف طراحی و روانسنجی ابزار سنجش سواد بیمه سلامت در جامعه ایرانی اجرا شد.
مواد و روش کار: گویه های ابزار از یک مطالعه کیفی و بر مبنای مدل پائز و همکاران استخراج شدند. ابتدا بر اساس نتایج یافتههای بخش کیفی مطالعه و همچنین مرور ادبیات موضوع، نسخه اولیه پرسشنامه ایجاد شد. سپس با ترکیب گویه ها، گویه های نهایی در سه بخش دانش (۲۰ گویه)، مهارت (۸ گویه) و اعتماد به نفس (۸ گویه) دستهبندی گردید. تعداد ۲۱۹ نفر از مراجعان به یک مرکز درمانی عمومی در یک شهر از جنوب غربی ایران به شیوه تصادفی منظم در این مطالعه شرکت داده شدند؛ و در نهایت پایایی و روایی صوری، محتوا (شاخص و نسبت محتوا) و سازه (تحلیل عاملی اکتشافی) ابزار سنجیده شد.
یافتهها: پس از تحلیل داده های مطالعه، یک پرسشنامه ۳۲ گویه ای تهیه شد. در ارزیابی پایایی با توجه به نمره آلفای کرونباخ ۰/۸۵، همسانی درونی بالایی میان گویه ها مشاهده شد. در تحلیل عاملی اکتشافی ۷ عامل ایجاد شد که در مجموع بیش از ۶۶ درصد از واریانسها را پیشبینی نمودند. همه سازههای مطالعه دو به دو و با متغیر اصلی همبستگی مثبت و معنادار نشان دادند.
نتیجهگیری: ابزار ایرانی سنجش سواد بیمه سلامت به عنوان یک ابزار معتبر و پایا قابلیت استفاده در نظام بیمه سلامت ایران و سایر محیطهای مشابه را دارد. این ابزار میتواند در نیازسنجی مداخلات توانمندسازی بیمهشدگان در خصوص نحوه کاربست پوشش بیمهای در بازار سلامت مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
موضوع مقاله:
مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دریافت: 1402/5/19 | پذیرش: 1402/9/7 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1403/4/3 | انتشار: 1403/5/29