عوامل مرتبط با باور و عملکرد مادران در پیشگیری از آسیب‌های ناشی از حوادث کودکان زیر 5 سال: کاربرد مدل اعتقاد بهداشتی - پایش
دوشنبه 31 اردیبهشت 1403
OPEN ACCESS
دوره 22، شماره 5 - ( مهرـ آبان 1402 )                   جلد 22 شماره 5 صفحات 546-535 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.ARAKMU.REC.1399.288


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jaras M, Shamsi M, Moslemi A, Mosleh abadi A. Factors related to the belief and performance of mothers in preventing injuries among children under 5 years of age: application of the health belief model. Payesh 2023; 22 (5) :535-546
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2107-fa.html
جرس میترا، شمسی محسن، مسلمی اعظم، عسکری مصلح آبادی علی. عوامل مرتبط با باور و عملکرد مادران در پیشگیری از آسیب‌های ناشی از حوادث کودکان زیر 5 سال: کاربرد مدل اعتقاد بهداشتی. پایش. 1402; 22 (5) :535-546

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2107-fa.html


1- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری شازند، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
3- گروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
4- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
چکیده:   (811 مشاهده)
مقدمه: آسیب های ناشی از حوادث  یکی از مشکلات دوران کودکی، در سراسر جهان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با باور و عملکرد مادران در پیشگیری از آسیب های ناشی از حوادث در کودکان زیر پنج سال با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی انجام شده است.
مواد و روش کار: این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی ۲۰۱ نفر از مادران دارای فرزند زیر ۵ سال که به صورت تصادفی از مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ انتخاب شدند اجرا شد. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه چهار قسمتی متشکل از اطلاعات دموگرافیک، سوالات آگاهی، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و پرسشنامه سوابق آسیب قبلی صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی تست، آنوا، کای اسکوئر ، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد.
یافته ها: میانگین سنی مادران مورد مطالعه ۳۳/۸۴ سال و میانگین سنی کودکان آنها۴۸/۲۳ ماه بود. در این مطالعه آگاهی مادران ۴۰/۰۶ ( از ۱۰۰ نمره) بود. همچنین سازه منافع درک شده و موانع درک شده به ترتیب بیشترین و کمترین نمره را داشتند. ارتباط معنی داری میان تحصیلات با نمره حساسیت درک شده و شدت درک شده وجود داشت. سن کودک، حساسیت و منافع درک شده مجموعا ۳۸% رفتار پیشگیرانه مادران را پیش بینی می کردند.
نتیجه گیری: رفتار بهداشتی مادران در پیشگیری از آسیب های دوران کودکی به طور قابل توجهی تحت تاثیر میزان درک مادر از آسیب پذیری کودک و  فواید حاصل از اقدام به موقع و موثر برای کاهش خطرات احتمالی می باشد. پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی با تاکید بر ایجاد حساسیت درک شده و ارتقای منافع درک شده انجام پذیرد.
متن کامل [PDF 1233 kb]   (475 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی | موضوع مقاله: پزشکی اجتماعی
دریافت: 1401/12/28 | پذیرش: 1402/4/6 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1402/5/2 | انتشار: 1402/6/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق