سواد سلامت در مبتلایان به پرفشاری خون و عوامل مرتبط با آن: یک مطالعه مقطعی - پایش
دوشنبه 31 اردیبهشت 1403
OPEN ACCESS
دوره 22، شماره 5 - ( مهرـ آبان 1402 )                   جلد 22 شماره 5 صفحات 648-639 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.ZUMS.REC.1401.093


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Vazifeh S, Jafari N, Mehdizadeh S, Ahmadi F. Health literacy of hypertensive patients and related factors: A cross sectional study. Payesh 2023; 22 (5) :639-648
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2084-fa.html
وظیفه سمیرا، جعفری ورجوشانی نسرین، مهدی زاده سودابه، احمدی فرزانه. سواد سلامت در مبتلایان به پرفشاری خون و عوامل مرتبط با آن: یک مطالعه مقطعی. پایش. 1402; 22 (5) :639-648

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-2084-fa.html


1- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
2- گروه پرستاری سلامت جامعه، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
3- گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
چکیده:   (635 مشاهده)
مقدمه: سواد سلامت، ظرفیت افراد برای کسب، پردازش و درک اطلاعات و خدمات بهداشتی پایه مورد نیاز برای تصمیم گیری های سلامت است. با توجه به اهمیت سواد سلامت به ویژه در افراد دارای بیماری های زمینه ای و مزمن، این پژوهش با هدف تعیین سواد سلامت در مبتلایان به پرفشاری خون و عوامل مرتبط با آن انجام شد.
مواد  و روش کار: این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که در سال ۱۴۰۱ با مشارکت ۲۷۷نفر از افراد ۶۵-۱۸ ساله مبتلا به بیماری پرفشاری خون تحت پوشش مراکز جامع و پایگاه‌های سلامت شهری شهر زنجان انجام شد. روش نمونه‌گیری به‌صورت خوشه‌ای دو مرحله‌ای با نمونه‌گیری تصادفی نظام مند در هر خوشه بود. جهت جمع‌آوری داده‌ها از فرم اطلاعات دموگرافیک و  پرسشنامه سنجش سواد سلامت بزرگسالان (HELIA) استفاده گردید. داده­های جمع­آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی اسپیرمن، من- ویتنی، کروس کالوالیس) در نرم­افزار آماری SPSS تحلیل شد.
یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه (۶/۷۵) ۵۵/۲۳ بود. ۵۹/۶ درصد از افراد شرکت کننده در مطالعه زن و ۹۴/۴ درصد از آن­ها متأهل و اکثر آنها خانه دار و ۴۲/۶ درصد تحصیلات کمتر از دیپلم داشتند. ۴۹/۵ درصد از افراد شرکت کننده در مطالعه دارای سواد سلامت ناکافی و نه چندان کافی بودند. بین میانگین نمره کل سواد سلامت افراد دارای تحصیلات و افراد بی سواد اختلاف آماری معنی‌دار وجود داشت. همچنین اختلاف آماری معنی‌دار بین میانگین نمره کل سواد سلامت بین افرادی که دارای درآمدکافی بودند با افرادی که درآمد ناکافی داشتند، وجود داشت. افرادی که به طور مرتب تحت نظر پزشک بودند، دارای سواد سلامت بالاتری بودند.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به وضعیت نامطلوب سواد سلامت در مبتلایان به پرفشاری خون، نتایج مطالعه حاضر ضرورت توجه بیشتر از سوی سیاست­گذاران، مدیران و برنامه ریزان بهداشتی را برای بررسی، برنامه ریزی و اجرای راهکارهای مناسب به منظور افزایش سواد سلامت در مبتلایان به پرفشاری خون به ویژه در افراد بی سواد و افراد با وضعیت اقتصادی ناکافی را مطرح می نماید. همچنین به منظور پیگیری ویزیت های پزشکی و بهداشتی توسط مبتلایان به پرفشاری خون، توجه به ارتقای سلامت آنان ضروری است.
متن کامل [PDF 1358 kb]   (407 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی | موضوع مقاله: سلامت همگانی
دریافت: 1401/12/6 | پذیرش: 1402/4/19 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1402/5/30 | انتشار: 1402/6/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق