1- مرکز مدیریت شبکه، معاونت بهداشت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
2- موسسه تحقیقات جمعیت کشور، تهران، ایران
چکیده: (314 مشاهده)
مقدمه: بیماریهای قلبی و عروقی یکی از علل اصلی مرگومیر در کشور طی دهه های اخیر است، در این مطالعه نقش تغییرات الگوی اپیدمیولوژیک بیماری های قلبی و عروقی در افزایش طول عمر ایرانیان در هر دوجنس طی دهه ۹۸-۱۳۸۵ مورد واکاوی قرار گرفت.
مواد و روش کار: داده های علت مرگ بر حسب سن و جنس برای سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۸ از سامانه ثبت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی استخراج شد. با استفاده از تکنیک جدول عمر استاندارد، امیدبهزندگی در بدو تولد برای سالهای ۱۳۸۵ و ۱۳۹۸ محاسبه شد. سپس نقش بیماری های قلبی و عروقی در بهبود امیدبهزندگی بر حسب جنس تجزیه شد.
یافته ها: طی سالهای ۹۸-۱۳۸۵، حدود ۳/۸ سال به امیدبهزندگی زنان و ۴/۵ سال به امیدبهزندگی مردان ایرانی افزوده شده است. کاهش میزان مرگ ناشی از سکته قلبی به ترتیب ۵/۱ سال و ۴/۱ سال از بهبود امیدبهزندگی زنان و مردان را موجب شده است. همچنین به ترتیب ۰/۸ سال و ۰/۶ سال از افزایش امیدبهزندگی زنان و مردان در کشور ناشی از تغییرات مرگ ناشی از سکته مغزی بوده است. به علاوه، تاثیر انواع بیماری های قلبی و عروقی بر افزایش امیدبهزندگی در کشور ناشی از تغییرات الگوی مرگ در سنین سالمندی بوده است.
نتیجه گیری: افزایش امیدبهزندگی در کشور عمدتاً از طریق تغییرات مرگ سنین سالمندی به ویژه ناشی از بیماری های قلبی و عروقی حاصل شده است. با توجه به گذارهای ساختار سنی انتظار می رود این روند در آینده تداوم داشته باشد که پیامدهای مهمی برای برنامه ریزی مراقبت های بهداشتی و استراتژی های پیشگیری آینده دارد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
موضوع مقاله:
سلامت همگانی دریافت: 1401/4/13 | پذیرش: 1401/10/3 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1401/10/12 | انتشار: 1401/10/12