1- دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه ولی عصر (عج)، رفسنجان، ایران
چکیده: (1542 مشاهده)
مقدمه: جهانی شدن و شاخصهای سلامت موردتوجه بیشتر متخصصان و اندیشمندان این حوزه بوده است. ازاینرو، این مطالعه به بررسی اثر جهانیشدن بر مرگومیر نوزادان و کودکان دختر و پسر زیر پنجسال در کشورهای عضو سازمان اکو پرداخت.
مواد روش کار: مطالعه توصیفی- تحلیلی و کاربردی حاضر با رویکرد اقتصاد کلان انجام شد. داده های جهانیشدن بر مرگومیر نوزادان و کودکان زیر پنج سال همگی از بانک جهانی استخراج شده و دوره زمانی ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۸ کشورهای سازمان همکاریهای اقتصادی اکو را شامل میشود. مدلها در نرمافزار Stata ۱۴ و با روش رگرسیون پانل دیتا با اثرات تصادفی برآورد شدهاند.
یافته ها: نتایج نشانگر آن است که اثر مخارج دولتی و خصوصی میزان مرگ ومیر را کاهش داده است اما تنها اثر مخارج بهداشتی خصوصی معنادار بوده است. اثر شاخص اجتماعی جهانیشدن و بعد از آن اثر شاخص اقتصادی جهانیشدن اثر معنادار و در انتها اثر شاخص سیاسی جهانیشدن بر مرگومیر نوزادان و کودکان زیر ۵ سال درکشورهای سازمان اکو معنادار نبود.
نتیجه گیری: در مجموع میتوان نتیجه گرفت که جهانیشدن باعث بهبود شاخصهای سلامت و در نتیجه کاهش مرگومیر نوزادان و کودکان زیر ۵ سال شده است. لذا توصیه میشود با کمک از ظرفیت رسانه ها و فرهنگ بومی درکنار استفاده از تکنولوژیهای جدید، توجه گردشگری سلامت، کاهش محدودیت های تجاری به ویژه محدودیت های گمرکی، مالیاتی، تعرفهای و ارزی بهخصوص در حوزه سلامت، تجارت بین المللی بهداشتی، سلامت و بهداشت مادران و همچنین نوزادان و کودکان را ارتقا داد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
موضوع مقاله:
پزشکی اجتماعی دریافت: 1400/10/12 | پذیرش: 1401/5/31 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1401/6/5 | انتشار: 1401/6/14