Ethics code: IR.GOUMS.REC.1398.048
1- مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
چکیده: (2429 مشاهده)
مقدمه: یکی از عوامل مهم برای اجرای مراقبتهای اولیه بهداشتی، نظام ارجاع است. هدف از انجام این مطالعه، تحلیل دستور کارگذاری سیاست نظام ارجاع الکترونیک با استفاده از مدل جریانهای چندگانه کینگدان در استان گلستان بود.
مواد و روش کار: این مطالعه کیفی در سال ۱۳۹۹ بر مبنای مدل کینگدان در استان گلستان انجام شد. دادهها با استفاده از دو روش بررسی اسناد و مستندات و مصاحبههای عمیق فردی با ۲6 مصاحبه فردی جمعآوری گردید. نمونهگیری به روش هدفمند و تحلیل اسناد و مستندات با روش تحلیل محتوا و تحلیل مصاحبهها با روش تحلیل چارچوب انجام شد.
یافتهها: جریان مشکل شامل تضعیف جایگاه پزشک عمومی و عدم مراجعه بیماران به آنها، افزایش پرداخت مردم و سازمانهای بیمهگر و عدم حضور برخی پزشکان متخصص بود. جریان سیاست شامل الزام به اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در قوانین و اسناد بالادستی، اجرای برنامه پزشک خانواده روستایی و نظام ارجاع در سال ۱۳۸۴ و برنامه پزشک خانواده شهری در استانهای فارس و مازندران بود. جریان عزم سیاسی شامل راهاندازی سامانه ناب در دانشگاه علوم پزشکی گلستان، تصویب قانون تخصیص یک درصد از منابع ارزش افزوده به پیشگیری و درمان روستاییان در چارچوب نظام ارجاع، وجود سیاستگذاران کاریزماتیک و مسئولان اجرایی متعهد بود.
نتیجهگیری: به رغم مشکلات ناشی از عدم اجرای نظام ارجاع و الزام قوانین به دلیل تعارض منافع و تامین مالی ناکافی اجرای سیاستها در این زمینه، تلاقی سه جریان مشکل، سیاست و عزم سیاسی منجر به بازشدن پنجره سیاست و نظام ارجاع الکترونیک در استان گلستان گردید.
نوع مطالعه:
توصیفی |
موضوع مقاله:
مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دریافت: 1400/8/3 | پذیرش: 1400/9/15 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1400/11/3 | انتشار: 1400/12/14