‌‌بررسی شکاف‌ها و نیازها در برنامه درسی دوره کارشناسی پرستاری در ایران: پیش‌ درآمدی بر طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر شایستگی - پایش
یکشنبه 4 آذر 1403
OPEN ACCESS
دوره 19، شماره 2 - ( فروردین ـ اردیبهشت 1399 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 158-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: KhU.1395.134


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Riazi S, Dehghannayeri N, Hosseinikhah A, Aliasgari M. Understanding gaps and needs in the undergratue nursing curriculum in Iran: A prelude to design a competency-based curriculum model. Payesh 2020; 19 (2) :145-158
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-1324-fa.html
ریاضی سپند، علی عسگری مجید، حسینی خواه علی، دهقان نیری ناهید. ‌‌بررسی شکاف‌ها و نیازها در برنامه درسی دوره کارشناسی پرستاری در ایران: پیش‌ درآمدی بر طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر شایستگی. پایش. 1399; 19 (2) :145-158

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-1324-fa.html


1- دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده:   (3908 مشاهده)
مقدمه: موضوع ارتقای شایستگی ­های دانشجویان علوم پزشکی در عرصه­ های علمی، ارتباطی و مهارتی، به عنوان یکی از راهبردهای ذیل سیاست­ های کلان «برنامه جامع آموزش عالی حوزه سلامت»، تصریح شده است. رویکرد مبتنی بر شایستگی، در طراحی برنامه­ های درسی در دانشگاه­ های برتر جهان، با این سیاست­ کلان، تطبیق داشته و با ارایه اسلوبی علمی، تحلیل وضعیت موجود را تسهیل می نماید. با توجه به اهمیت و پیچیدگی دوره کارشناسی پرستاری، مطالعه حاضر، با  هدف بررسی شکاف­ها و نیازهای موجود در برنامه درسی دوره کارشناسی پرستاری در ایران به عنوان پیش ­درآمدی منطقی برای طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر شایستگی انجام شد.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر، یک مطالعه کیفی و مشتمل بر دو بخش نیازسنجی و مطالعه تطبیقی بود؛ که به منظور انجام نیازسنجی از فن دلفی و برای مطالعه تطبیقی از الگوی Bereday استفاده گردید.
یافته ها: پس از اولویت­ بندی اطلاعات حاصل از فرآیند نیازسنجی، در نهایت 8 محور اصلی «شایستگی­ های دانشجویان»، «محتوا»، «سـازمـان­دهی محتوا»، «روش­ های آموزشی و تجربیات یادگیری»، «ارزیابی دانشجو»، «زمان»، «نیازهای جامعه» و «کلیت برنامه درسی» استخراج گردید. در هر محور موضوعات مهم­تر به تفکیک مشخص شده و در مجموع 35 گزاره به عنوان شکاف و نیاز اصلی در برنامه درسی دوره کارشناسی پرستاری، لحاظ گردید. همچنین یافته­ های مطالعه تطبیقی نشان داد ، وضعیت موجود برنامه درسی دوره کارشناسی پرستاری در ایران در مقایسه با برنامه­ های درسی مشابه در دانشگاه­ های برتر جهان، افزون بر تأیید وجود برخی شباهت­ها، حاکی از تفاوت­ هایی تأثیرگذار در کلیت برنامه درسی این دوره همچنین هر یک از اجزا و عناصر آن است.
 نتیجه گیری: دغدغه اصلی شرکت­ کنندگان در این مطالعه، در خصوص عدم مهارت کافی دانش­ آموختگان دوره کارشناسی پرستاری بود. آنها معتقد بودند که به رغم تلاش مسؤولان و دست ­اندرکاران امر آموزش پرستاری، برنامه درسی به گونه­ ای نیست که بتواند در دانشجویان، انگیزه ایجاد کند و دانش ­آموختگان را به درک و نگرش و مهارت لازم در خصوص حرفه خود، برساند. به طور کلی، مطالعه حاضر به کشف برخی نیازها و شکاف ­های موجود در برنامه درسی ایران منجر شـده است و مـی­ تـوانـد مورد استفاده تـصـمـیم ­سازان در امر آموزش پرستاری کشور قرار گیرد.

 
متن کامل [PDF 726 kb]   (1339 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
دریافت: 1398/7/7 | پذیرش: 1399/1/27 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1399/1/31 | انتشار: 1399/2/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق