Ethics code: KhU.1395.134
Riazi S, Dehghannayeri N, Hosseinikhah A, Aliasgari M. Understanding gaps and needs in the undergratue nursing curriculum in Iran: A prelude to design a competency-based curriculum model. Payesh 2020; 19 (2) :145-158
URL:
http://payeshjournal.ir/article-1-1324-fa.html
ریاضی سپند، علی عسگری مجید، حسینی خواه علی، دهقان نیری ناهید. بررسی شکافها و نیازها در برنامه درسی دوره کارشناسی پرستاری در ایران: پیش درآمدی بر طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر شایستگی. پایش. 1399; 19 (2) :145-158
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-1324-fa.html
1- دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
2- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده: (3908 مشاهده)
مقدمه: موضوع ارتقای شایستگی های دانشجویان علوم پزشکی در عرصه های علمی، ارتباطی و مهارتی، به عنوان یکی از راهبردهای ذیل سیاست های کلان «برنامه جامع آموزش عالی حوزه سلامت»، تصریح شده است. رویکرد مبتنی بر شایستگی، در طراحی برنامه های درسی در دانشگاه های برتر جهان، با این سیاست کلان، تطبیق داشته و با ارایه اسلوبی علمی، تحلیل وضعیت موجود را تسهیل می نماید. با توجه به اهمیت و پیچیدگی دوره کارشناسی پرستاری، مطالعه حاضر، با هدف بررسی شکافها و نیازهای موجود در برنامه درسی دوره کارشناسی پرستاری در ایران به عنوان پیش درآمدی منطقی برای طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر شایستگی انجام شد.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر، یک مطالعه کیفی و مشتمل بر دو بخش نیازسنجی و مطالعه تطبیقی بود؛ که به منظور انجام نیازسنجی از فن دلفی و برای مطالعه تطبیقی از الگوی Bereday استفاده گردید.
یافته ها: پس از اولویت بندی اطلاعات حاصل از فرآیند نیازسنجی، در نهایت 8 محور اصلی «شایستگی های دانشجویان»، «محتوا»، «سـازمـاندهی محتوا»، «روش های آموزشی و تجربیات یادگیری»، «ارزیابی دانشجو»، «زمان»، «نیازهای جامعه» و «کلیت برنامه درسی» استخراج گردید. در هر محور موضوعات مهمتر به تفکیک مشخص شده و در مجموع 35 گزاره به عنوان شکاف و نیاز اصلی در برنامه درسی دوره کارشناسی پرستاری، لحاظ گردید. همچنین یافته های مطالعه تطبیقی نشان داد ، وضعیت موجود برنامه درسی دوره کارشناسی پرستاری در ایران در مقایسه با برنامه های درسی مشابه در دانشگاه های برتر جهان، افزون بر تأیید وجود برخی شباهتها، حاکی از تفاوت هایی تأثیرگذار در کلیت برنامه درسی این دوره همچنین هر یک از اجزا و عناصر آن است.
نتیجه گیری: دغدغه اصلی شرکت کنندگان در این مطالعه، در خصوص عدم مهارت کافی دانش آموختگان دوره کارشناسی پرستاری بود. آنها معتقد بودند که به رغم تلاش مسؤولان و دست اندرکاران امر آموزش پرستاری، برنامه درسی به گونه ای نیست که بتواند در دانشجویان، انگیزه ایجاد کند و دانش آموختگان را به درک و نگرش و مهارت لازم در خصوص حرفه خود، برساند. به طور کلی، مطالعه حاضر به کشف برخی نیازها و شکاف های موجود در برنامه درسی ایران منجر شـده است و مـی تـوانـد مورد استفاده تـصـمـیم سازان در امر آموزش پرستاری کشور قرار گیرد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
دریافت: 1398/7/7 | پذیرش: 1399/1/27 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1399/1/31 | انتشار: 1399/2/16