1- مرکز مطالعه آیندهنگر دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، ایران
2- دانشکده بهداشت، مرکز بهره برداری از نتایج پژوهش، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
3- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، ایران
4- مرکز تحقیق و توسعه سیاستهای دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
چکیده: (4059 مشاهده)
مقدمه: سلامت خودابراز یکی از شاخص های رایج سنجش سلامتی در جمعیت های مختلف است. هدف مطالعه حاضر این بود که بدانیم مردم ایران زمان خودارزیابی سلامت چه عواملی را مد نظر دارند.
مواد و روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا بود. روش گردآوری داده ها، مشتمل بر 73 مصاحبه نیمه ساختاریافته طی سه ماهه دوم سال 1394 بود. نمونهگیری به صورت حداکثر تنوع از نظر متغیرهای سن، جنسیت، تحصیلات، قومیت و وضعیت اقتصادی اجتماعی بود که تا اشباع دادهها ادامه یافت. تحلیل داده ها هم زمان با جمع آوری داده ها به صورت استقرایی انجام شد.
یافته ها: در مجموع 39کد در سه طبقه شامل عوامل مستقیم و غیر مستقیم مؤثر بر خودارزیابی سلامت و معیار مقایسه برای ارزیابی سلامت، استخراج گردید. عوامل مستقیم شامل زیر طبقات عوامل جسمانی و روانی، عوامل غیر مستقیم شامل عوامل اجتماعی، اقتصادی و محیطی و طبقه معیار مقایسه برای ارزیابی سلامت شامل سه زیرطبقه مقایسه با وضعیت قبل خود از نظر جسمانی و روانی، مقایسه با وضعیت ایده آل سلامتی از نظر جسمانی و روانی و مقایسه با همسالان از نظر جسمانی بودند.
بحث و نتیجه گیری: ایرانیان نیز در زمان ارزیابی سلامت بیشتر به سلامت جسمانی می اندیشند. آنان سلامت جسمانی خود را با وضعیت ایده آل سلامتی در همسالان و نیز در مقایسه با سلامت خودشان در گذشته ارزیابی می نمایند. به هر حال به نظر می رسد تأثیری که عوامل غیر مستقیم مانند محیط، اقتصاد و روابط اجتماعی می گذارد نیز از طریق سلامت روان آنان در ارزیابی سلامتشان موثر است.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1395/12/22 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1396/1/16 | انتشار: 1396/2/25