Payesh (Health Monitor) Journal
پایش
Payesh
Medical Sciences
http://payeshjournal.ir
1
admin
1680-7626
2008-4536
10.61186/payesh
2008-4536
fa
jalali
1394
3
1
gregorian
2015
6
1
14
3
online
1
fulltext
fa
تاثیر غنی سازی آرد با آهن بر کم خونی و فقر آهن: یک مرور نظام مند
Effectiveness of flour fortification with iron on anemia and iron deficiency: a systematic review
توصیفی
Descriptive
کم خونی یکی از مهم ترین بیماری های شایع در جهان است بطوریکه بین سال های 1993 تا 2005 حدود 2 میلیارد نفر (بیش از 30 درصد) در جهان مبتلاء به کم خونی بوده اند. قابل ذکر است که بیش از نیمی از کم خونی ها در دنیا به علت فقر آهن است. غنی سازی مواد غذایی یکی از مهم ترین راهبردهای ارتقای وضعیت تغذیه ای در جوامع بوده و برنامه های غنی سازی مواد غذایی با آهن سالهای متمادی در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. مداخلات غنی سازی مواد غذایی مانند هر برنامه ای نیازمند ارزشیابی است تا بتوان تاثیرات مداخلات را مورد ارزیابی قرار داد لذا این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی مداخلات غنیسازی آرد با آهن در جهان، طراحی و اجرا شد. مطالعه حاضر از نوع مرور نظاممند بوده که در سال 93-1392 انجام شده است. در این مطالعه، مقالات مجلات علمی به زبان فارسی و انگلیسی از زمان ابتدای انتشار مقالات تا انتهای سال 2013 (برای مقالات انگلیسی) و انتهای سال 1392 (برای مقالات فارسی) مورد بررسی قرار گرفتند. منابع مورد جستجو عبارت از CENTRAL, CDSR, DARE, PubMed, Clinicaltrials.gov, WHOLIS, SID, Google scholar (و همچنین فهرست منابع) بودند. معیارهای ورود به مطالعه از نظر "جمعیت"، "نوع مطالعه"، "مداخله" و "پیامد" به ترتیب عبارت از "گروه های مختلف سنی و جنسیتی جامعه"، "مطالعات مداخله ای"، "آرد غنی سازی شده با آهن" و "شاخص های بیوشیمی خون شامل میانگین هموگلوبین، میانگین فریتین سرم، کمبود هموگلوبین (شیوع کم خونی)، کمبود فریتین (شیوع فقر آهن)، کمبود هموگلوبین و کمبود فریتین (شیوع کم خونی فقر آهن)" بودند. در مطالعه حاضر 44 مقاله (شامل 72 مداخله) انتخاب شده و نتایج آن ها مورد تحلیل قرار گرفتند. غنی سازی آرد با آهن در20 مورد (مداخله) نشان دهنده نتایج مثبت بوده و تاثیر بر بهبودی شاخص های کم خونی و فقر آهن داشته و در 24 مورد (مداخله) دارای تاثیر نسبی (بهبودی برخی از شاخص های وضعیت آهن) بوده است. مطالعه حاضر همچنین نشان داد که غنی سازی آرد با آهن در 28 مورد (مداخله) تاثیری بر بهبودی شاخص های کم خونی و یا فقر آهن نداشته است.<br>
با توجه به دستاوردهای مطالعه حاضر که نشان دهنده تناقض در اثربخشی مداخلات غنی سازی آرد با آهن در کشورهای مختلف بود، مقرر شد که متعاقبا مطالعه تکمیلی به هدف فراتحلیل (Meta-analysis) نتایج این مطالعات انجام شود تا با توجه به کیفیت مقالات مذکور بتوان اثربخشی مداخلات غنی سازی آرد با آهن در جهان را به صورت کمی برآورد کرد.<br>
Objective: Anemia is the most common health problem, which affects a considerable number of world populations. Iron deficiency is responsible for more than 50% of all cases of anemia. Food fortification is an important strategy for improving the nutritional situation of populations and has been implemented in few countries for many years. Flour has been offered as a suitable food vehicle for fortification with iron. Fortification of staple foods such as flour must be subjected to evaluation to demonstrate whether or not fortification has been effective.<br>
Methods: We performed a systematic review of the literature by searching the electronic databases of Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL), Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR), Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE), PubMed, Clinicaltrials.gov, WHOLIS, SID and Google scholar. We also screened reference lists manually. We searched literature published up to December 2013 for English language literatures and up to 1392 for Persian language literatures to identify studies describing the effectiveness of flour fortification with iron. The selection criteria were trials of flour fortification with iron that assessed effects on hemoglobin, serum ferritin and prevalence of anemia, iron deficiency and iron deficiency anemia.<br>
Results: In all 44 papers were included in this review. In general three types of studies were identified. (i): Data from 20 trials showed that flour fortification with iron resulted in a significant improvements in all iron status indicators. These trials were conducted in Uzbekistan, India, Brazil, China, Brazil, Kenya, Vietnam, Zambia, South Africa, Chile and Australia. (ii): Twenty-four trials categorized as moderately efficacious. The trial was considered to be “moderately efficacious” if some iron related parameters improved significantly. These trials were conducted in Iran, Azerbaijan, Kazakhstan, Mongolia, Tajikistan, Uzbekistan, Kenya, Kuwait, Bangladesh, Argentina, Venezuela, Sri Lanka, Morocco, Zambia, China and South Africa. (iii): There were no significant changes in iron related indicators in 28 trials. These trials were conducted in United States, Brazil, Bangladesh, China, Brazil, Thailand, Sri Lanka, South Africa, Kuwait, Argentina, Morocco, Ivory Coast and England.<br>
Conclusions: The findings were contradictory on the effectiveness of flour fortification with iron in different countries. A meta-analysis of the studies is recommended to identify the overall effect of flour fortification on anemia and iron deficiency.
غنیسازی آرد, کم خونی, فقر آهن, مرور نظام مند
Flour Fortification, Anemia, Iron deficiency, Systematic review
269
296
http://payeshjournal.ir/browse.php?a_code=A-10-10-211&slc_lang=fa&sid=1
Jila Sadighi
ژیلا صدیقی
10031947532846005862
10031947532846005862
Yes
Health Metrics Research Center, Iranian Institute for Health Sciences Research, ACECR, Tehran, Iran
Katayoun Jahangiri
کتایون جهانگیری
10031947532846005863
10031947532846005863
No
Health Metrics Research Center, Iranian Institute for Health Sciences Research, ACECR, Tehran, Iran
Azita Goshtasebi
آزیتا گشتاسبی
10031947532846005864
10031947532846005864
No
Health Metrics Research Center, Iranian Institute for Health Sciences Research, ACECR, Tehran, Iran
Rahele Rostami
راحله رستمی
10031947532846005865
10031947532846005865
No
Health Metrics Research Center, Iranian Institute for Health Sciences Research, ACECR, Tehran, Iran