5 نتیجه برای تقی زاده
ایمان تقی زاده فیروزجانی، زهره سادات، محسن تقدسی، بدری ترکی حبیب آبادی،
دوره 17، شماره 1 - ( بهمن ـ اسفند 1396 )
چکیده
مقدمه: کیفیت روابط زوجین نقش اساسی در ارزیابی کیفیت کلی ارتباطات خانوادگی دارد. سنجش کیفیت روابط زوجین با استفاده از ابزاری روا و پایا از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از پژوهش حاضر تعیین ویژگیهای روانسنجی و اعتبار یابی پرسشنامه کیفیت روابط زوجین بود.
مواد و روش کار: در این مطالعه روش شناسی با استفاده از روش استاندارد مستقیم و بالعکس (Back & Forward) ابتدا نسخه انگلیسی ابزار به فارسی ترجمه گردید. روایی پرسشنامه کیفیت روابط زوجین با استفاده از روایی محتوای کیفی و کمی، روایی صوری، روایی سازه (تحلیل عاملی تاییدی)، روایی همزمان و مقایسه گروه های شناخته شده تعیین شد. پایایی ابزار با استفاده از همسانی درونی و آزمون مجدد بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS نسخه 16 و AMOS نسخه 22 تحلیل شد.
یافته ها: در بررسی اعتبار کمی و کیفی محتوا و اعتبار صوری همه سوالات مورد تایید قرار گرفتند. مقادیرCVI و CVR کل ابزار به ترتیب 0/94 و 0/92بدست آمد. تحلیل عاملی تاییدی نشان داد ابزار از ساختار تک عاملی همچون نسخه اصلی برخوردار است. در ارزیابی روایی همزمان یافته ها نشان داد همبستگی معنی داری بین نمرات حاصل از ابزار کیفیت روابط زوجین و ابزارهای رضایت زناشویی انریچ و مقیاس ارزیابی رابطه وجود دارد. نتایج مقایسه گروههای شناخته شده با استفاده از ابزار رضایت زوجی کانزاس نشان داد، نمره کیفیت روابط زوجی گروه دارای رضایت بطور معنی داری بیش از افراد فاقد رضایت است. ارزیابی پایایی ابزار نشان داد همسانی درونی و نیز ثبات ابزار با استفاده از آزمون مجدد عالی بود (به ترتیب آلفای کرونباخ 0/90و همبستگی درون طبقه ای 0/92).
بحث و نتیجه گیری: یافته ها نشان داد نسخه فارسی ابزار کیفیت روابط زوجین از نظر ویژگیهای ساختاری مطلوب بوده و ابزاری روا و پایا برای اندازه گیری کیفیت روابط زوجین است.
فاطمه زهرا احمدی، محمود مهرمحمدی، ابراهیم طلایی، هاشم فردانش، مهدیه پاک نهاد، سوسن تقی زاده، هاجر حامدی، سپیده نوروزی، علی منتظری،
دوره 17، شماره 3 - ( خرداد ـ تیر 1397 )
چکیده
مقدمه: معلمان در ارتقای سلامت جامعه نقش مهمی ایفا میکنند اما تا کنون پژوهشی به منظور تعیین سطح سواد سلامت دانشجویان دانشگاه فرهنگیان صورت نگرفته است. این پژوهش به شناسایی سطح سواد سلامت این افراد و عوامل مؤثر بر آن میپردازد.
مواد و روش کار: در این پژوهش 932 دانشجوی دانشگاه فرهنگیان شرکت کردند. ابزار پژوهش، پرسشنامه «سنجش سواد سلامت (HELLA)» بود که در اردیبهشت ماه 1394 مورد استفاده قرار گرفت. پرسشنامه مذکور 33 گویه دارد که پنج بعد سواد سلامت یعنی: خواندن، دسترسی، درک و فهم، ارزیابی و تصمیمگیری درباره اطلاعات سلامت را مورد سنجش قرار می دهد. یافتهها با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.
یافته ها: یافتهها نشان داد میانگین (انحراف معیار) سنی شرکت کنندگان (9/6) 26/03 بود. حدود 70 درصد شرکتکنندگان زن بودند. میانگین (انحراف معیار) امتیاز سواد سلامت کل (13/21) 67/28 بود. درصد سطح سواد سلامت ناکافی، نه چندان کافی، کافی، و عالی به ترتیب عبارت بود از: 10/5، 34/4، 45/1، و 10 درصد. سواد سلامت به صورت معناداری با جنسیت، سن و وضعیت تأهل در ارتباط بود.
بحث و نتیجه گیری: از آنجایی که سطحِ سوادِ سلامتِ محدود معلمان سدی در راه ارتقای سواد سلامت دانشآموزان در مدرسه است، باید به منظور افزایش سواد سلامت دانشجویان دانشگاه فرهنگیان، زمینهی طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامههای آموزشی مرتبط با سواد سلامت فراهم گردد.
ابوالقاسم رئیسی نافچی، ابوالفضل دانایی، سیده نسرین تقی زاده شیاده، علی اصغر حائری مهریزی، ژیلا صدیقی، راحله رستمی، محمود طاووسی،
دوره 17، شماره 3 - ( خرداد ـ تیر 1397 )
چکیده
مقدمه: اعتماد به رسانه ها سرمایه اصلی آن ها به عنوان مهمترین منبع تأمینکننده اطلاعات مورد نیاز مردم است. این مطالعه به منظور مقایسه میزان اعتماد شهروندان تهرانی به پیامهای سلامت در رسانه ملی و شبکههای ماهوارهای فارسیزبان انجام شد.
مواد و روش کار: این مطالعه مقطعی به منظور مقایسه میزان اعتماد شهروندان مناطق 22 گانه تهران به پیامهای سلامت ارائه شده در رسانه ملی و شبکههای ماهوارهای فارسیزبان انجام شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا بهره گرفته شد. به دلیل نرمال نبودن داده ها برای تحلیل داده ها از آزمون های ویلکاکسون و آزمون کروسکال والیس با پیش شرط هم واریانسی داده ها در گروه های مورد مطالعه و با بهره گیری نرم افزار SPSS نسخه23 استفاده شد (سطح معناداری 0/05). تحلیل ها انجام شد.
یافته ها: در مطالعه حاضر اطلاعات 493 شهروندان تهرانی مورد بررسی قرار گرفتند. وفق نتایج 65 درصد استفاده کنندگان از رسانه ملی و 32/2 درصد استفاده کنندگان از شبکه های ماهواره ای به میزان "زیاد/خیلی زیاد" به پیامهای سلامت این رسانه ها اعتماد داشتند. نتایج نشان داد میزان استفاده از رسانه ملی در هر دو گروه جنسیتی، گروه مجردان، همه گروه های شغلی (به جز محصل/دانشجو، بیکار و بازنشسته)، تمام گروه های سنی (به جز گروه سنی 18 تا 24 سال) و نیز همه گروه های تحصیلی (به جز فوق دیپلم و فوق لیسانس به بالا) نسبت به شبکه های ماهواره ای به طور معنادار بیشتر بود. همچنین میزان اعتماد تمام گروه های سنی، جنسیتی، تحصیلی(به جز گروه بیسواد و فوق دیپلم)، شغلی(بجز گروه بیکار) به رسانه ملی نسبت به شبکه های ماهواره ای به طور معنادار بیشتر بود.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به استفاده بیشترمخاطبان به ویژه زنان خانه دار از برنامه های سلامت محور رسانه ملی و نیز اعتماد مطلوب غالب مخاطبان به این رسانه، می توان از این فرصت به منظور تقویت کمی و کیفی برنامه های سلامت محور رسانه ملی برای ارتقای سلامت کلیه اقشار جامعه بهره برد.
علی منتظری، زیبا تقی زاده، صفورا طاهری، شیوا سیه بازی، راضیه معصومی،
دوره 18، شماره 1 - ( بهمن ـ اسفند 1397 )
چکیده
مقدمه: سندرم پیش از قاعدگی از شایعترین اختلالات سنین باروری است که به درجات مختلف در زنان دیده شده و با کاهش کیفیت زندگی در ارتباط است. اما اینکه این سندرم چگونه برکیفیت زندگی زنان مبتلا تاثیر می گذارد به خوبی مشخص نشده است. این پژوهش به بررسی استیلای سندرم پیش از قاعدگی بر کیفیت زندگی زنان مبتلا می پردازد.
مواد و روش کار: این پژوهش کیفی بخشی از یک مطالعه متوالی اکتشافی بود که بر اساس تحلیل محتوی قراردادی و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته عمیق، تجربیات کیفیت زندگی ۲۱ نفر از زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی در دامنه سنی ۱۵ تا ۴۵ سال را مورد بررسی قرارداد.
یافته ها: یافته های این مطالعه نشان داد پیامدهای سندرم پیش از قاعدگی برکیفیت زندگی زنان مبتلا شامل اختلالات جسمانی: (قلبی ـ ریوی، ادراری ـ تناسلی، عصبی، پوست و مو، گوارشی، عضلانی ـ اسکلتی و سلامت عمومی)، روانی: (خلقی، شناختی و عاطفی ـ هیجانی)، رفتاری: (تغییرات الگوی خواب و تغییرات الگوی تغذیه ای) و خانوادگی ـ اجتماعی: (روابط بین فردی معیوب، کژکاری جنسی و انزوای اجتماعی) موثر بود.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج این پژوهش، باید به تاثیرات سندرم پیش از قاعدگی برکیفیت زندگی زنان مبتلا توجه ویژه داشته و جهت ارتقای کیفیت زندگی مبتلایان طیف وسیعی ازگزینه ها از جمله پشتیبانی و مشاوره با حمایت سیستم بهداشتی و درمانی مدنظر قرار گیرد.
فاطمه زهرا احمدی، سوسن تقی زاده، سمیه اسماعیلی،
دوره 20، شماره 2 - ( فروردین ـ اردیبهشت 1400 )
چکیده
مقدمه: در بسیاری از کشورهای جهان، پایین بودن سطح سواد سلامت، تبدیل به مشکلی جدی شده است. در ایران حدود نیمی از افراد سواد سلامت محدود دارند. این افراد در درک اطلاعات سلامت و اتخاذ تصمیمات سالم در شرایط حساس مانند بحران کووید-19 با مشکل روبرو هستند. بنابراین، باید مواد آموزشی سلامت برای چنین مخاطبانی قابل درک و روشن باشد. هدف این پژوهش ارزشیابی کیفیت رسانههای آموزشی مرتبط با کووید-19 پایگاه اینترنتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود.
مواد و روش کار: پژوهش، به روش تحلیل محتوا انجام شد. واژه کرونا در قسمت جستجوی وبگاه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وارد شد و رسانههای آموزشی مرتبط با کووید-19 انتخاب شدند. در کل، 60 رسانه مرتبط با کووید-19 که جنبه آموزش عمومی داشتند، نمرهدهی شد. دو پژوهشگر به صورت جداگانه با استفاده از شاخص شفافیت ارتباطات (Clear Communication Index- CCI) هر یک از این رسانههای آموزشی را نمرهدهی و ارزشیابی کردند. برای محاسبه میزان توافق پژوهشگران از ضریب آلفای Krippendorff استفاده شد.
یافته ها: نمره میانگین شاخص CCI این رسانهها (9/72) 38/87 بود و هیچ کدام نمره بالاتر از 90 نگرفتند. یافتهها نشان میدهد براساس معیارهایی که برای طراحی رسانه های آموزشی برای افراد با سواد سلامت محدود در نظر گرفته شده است، در رسانه های آموزشی مورد بررسی در این پژوهش، مطلوبیت مورد انتظار تامین نشده است. در زیربخشهای رعایت نکات مربوط به پیام اصلی و فراخوانی به اقدام برای عمل و زبان از سطح مورد انتظار کمتر بود. رعایت نکات مربوط به طراحی اطلاعات و توصیه های رفتاری به صورت معناداری از سطح مورد انتظار بالاتر بود.
نتیجه گیری: لازمه اثربخشی رسانههای آموزشی در بحرانهایی مانند کووید-19، توجه به سطح سواد سلامت مخاطبان است. بنابراین، ضروری است که کیفیت رسانههای آموزشی با استفاده از معیارهای ارزشیابی نظیر قابلیت درک، فراخوانی مناسب برای اقدام، طراحی مناسب و غیره ارتقا یابد.