میزان کم خونی فقر آهن و مقایسه برخی عوامل موثر بر آن در دختران نوجوان شهری و روستایی - پایش
پنجشنبه 6 اردیبهشت 1403
OPEN ACCESS
دوره 2، شماره 4 - ( پاییز 1382 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 282-274 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Iron deficiency anemia among urban and rural adolescent girls. Payesh 2003; 2 (4) :274-282
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-827-fa.html
حامد پورآرام ، آزاده امین پور ، ناصر کلانتری ، بنفشه گلستان ، میترا ابتهی . میزان کم خونی فقر آهن و مقایسه برخی عوامل موثر بر آن در دختران نوجوان شهری و روستایی. پایش. 1382; 2 (4) :274-282

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-827-fa.html


چکیده:   (6538 مشاهده)
با توجه به وقوع جهش رشد در دوره نوجوانی، نیاز به انرژی و مواد مغذی در این دوران افزایش یافته و عدم تامین آنها موجب کمبود و تظاهر بیماری می شود. فقر آهن یکی از بزرگترین مشکلات سلامت همگانی است که با تاثیرات عمیق خود بر جسم و ذهن افراد موجب کاهش و اختلال در برخی از توانایی های انسان می شود. دریافت ناکافی، کمی قابلیت جذب و افزایش نیاز از عوامل اساسی ایجاد کم خونی در بین زنان و دختران نوجوان است. به منظور تعیین شیوع فقر آهن و همچنین وضعیت دریافت آن از برنامه غذایی روزانه و بررسی تاثیر تعدادی از عوامل غذایی موثر در جذب و یا بازدارنده جذب آن، پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به طور مقطعی روی 336 دانش آموز دختر دبیرستانی (18-15 ساله) شهری و روستایی شهرستان آستانه اشرفیه استان گیلان انجام شد و طی آن شاخص ها و فراسنج های بیوشیمیایی خونی (Hb و Hct و TIBC و SI و SF و MCV و MCHC) با جمع آوری 10cc نمونه خون به منظور تعیین شیوع کم خونی، فقر آهن و کم خونی فقر آهن انجام گرفت. همچنین دریافت آهن غذا و الگوی مصرف غذا از طریق پرسشنامه 24 ساعت یادآمد خوراک برای 3 روز متوالی و بسامد خوراک تعیین گردید. یافته ها نشان داد که میانگین دریافت روزانه آهن در دختران شهری (7.8±) 19.6 و در دختران روستایی (4.6±) 19.0 میلی گرم بود که این تفاوت بین آنها معنی دار نبود. از اینرو وضعیت دریافت آهن در دختران شهری و روستایی مطلوب و بیش از نیاز توصیه شده روزانه (Recommended Dietary Intake-RDI) است. میانگین شاخص ها و فراسنج های خونی در هیچیک از موارد تفاوت معنی داری را در 2 گروه شهری و روستایی نشان نداد. بر اساس این شاخص ها، شیوع کم خونی در بین دختران مورد بررسی در شهر 8.4% و در روستا 10.9% و شیوع کم خونی فقر آهن در شهر 3.7% و در روستا 5.2% بود که نسبت به سایر نقاط کشور مناسب است. همچنین عادات غذایی دختران در مورد بار مصرف سبزی بین شهر و روستا تفاوت معنی داری را نشان داد (P=0.012). علاوه بر آن بار مصرف نوشابه در شهر با تفاوت معنی داری بیش از روستا بود (P=0.006). مصرف چای تا یکساعت پس از صرف غذا در حدود نیمی از دختران شایع و در روستا بیش از شهر بود که خود عاملی بازدارنده در جذب آهن محسوب می شود. در مجموع اصلاح برخی از عادات غلط غذایی مثل صرف چای بعد از غذا و یا مصرف نوشابه و همچنین افزایش مصرف میوه و سبزی همراه با غذا از طریق اجرای برنامه های آموزش تغذیه ضروری به نظر می رسد.
متن کامل [PDF 299 kb]   (2198 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1382/7/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق