اثربخشی شیر غنی شده با ویتامین D در بالا بردن میزان سرمی این ویتامین - پایش
پنجشنبه 30 فروردین 1403
OPEN ACCESS
دوره 3، شماره 1 - ( زمستان 1382 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 38-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Larijani B, Shaikholeslam R, Adibi H, Shafaie A, Maghbooli Z, Mohammad-zadeh N et al . Safety and efficacy of increasing serum vitamin D by milk fortification. Payesh 2004; 3 (1) :27-38
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-817-fa.html
باقر لاریجانی ، ربابه شیخ الاسلام ، حسین ادیبی ، علیرضا شفایی ، ژیلا مقبولی ، نصرت الله محمدزاده و همکاران.. اثربخشی شیر غنی شده با ویتامین D در بالا بردن میزان سرمی این ویتامین. پایش. 1382; 3 (1) :27-38

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-817-fa.html


چکیده:   (7420 مشاهده)
مطالعات اخیر در ایران نشان دهنده شیوع بالای کمبود ویتامین D است. با توجه به فقر غذایی از نظر این ویتامین، غنی سازی در اولویت برنامه های مقابله با کمبود ویتامین D قرار می گیرد. لذا این مطالعه جهت بررسی اثربخشی این غنی سازی و انتقال تکنولوژی متناسب با جامعه انجام پذیرفته است. این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی چند مرکزی بر روی 216 نفر انجام شد. تمامی شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. هر دو گروه از 2 لیوان شیر در روز به مدت دو ماه استفاده کردند. مداخله در یکی از گروه ها به صورت اضافه نمودن ویتامین D به میزان 600IU/L در لیتر به شیر مصرفی صورت گرفت. در کلیه نمونه های خونگیری ابتدا و انتهای مطالعه انجام و سنجش ویتامین D، کلسیم، فسفر، هورمون پاراتیروئید، آلکالن فسفاتاز، آلبومین و پروتئین انجام پذیرفت. همچنین پرسش نامه هایی در رابطه با طعم و عوارض گوارشی در افراد مورد بررسی تکمیل گردید. توزیع سنی و جنسی و میزان فعالیت در دو گروه مورد بررسی یکسان بود. میانگین پارامترهای بیوشیمیایی نیز در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت. دو ماه بعد از غنی سازی شیر با ویتامین D، میزان تغییر ویتامین D سرمی در گروهی که از شیر غنی شده استفاده کرده بودند (12.11nmol/l) افزایش یافت و در گروه شاهد (3.31nmol/l) کاهش نشان داد که اختلاف سطح سرمی در دو گروه معنی دار بود (P<0.001). از طرفی شیوع کمبود ویتامین D (مقادیر کمتر از 35nmol/l) در شروع مطالعه 60.2% در گروه مصرف کننده شیر غنی شده در مقابل 51.4% در گروه شاهد بود که اختلاف معنی داری نداشت. اما بعد از غنی سازی، شیوع این اختلال به ترتیب به 9.3% در مقابل 39.3% رسید که اختلاف معنی داری را نشان می دهد (P<0.001). در تحلیل رگرسیون نیز نشان داده شد که تنها نوع شیر و سطح سرمی اولیه ویتامین D در پیشگویی تغییر سطح این ویتامین موثر بوده است (P<0.001) و این یافته وابسته به سن و جنس نیست. در مورد طعم شیر غنی شده با شیر ساده و شیوع عوارض گوارشی هم اختلاف معنی داری مشاهده نشد. یافته های این مطالعه نشان می دهد شیر غنی شده با ویتامین D در بالا بردن سطح سرمی این ویتامین موثر بوده و جهت مقابله با کمبود ویتامین D توصیه می گردد.
واژه‌های کلیدی: ویتامین D، غنی سازی، شیر
متن کامل [PDF 409 kb]   (2619 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1382/10/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق