چکیده: (6342 مشاهده)
هدف از اين مطالعه بررسي و مقايسه وضعيت تغذيه دختران دانش آموز در دو ناحيه آموزش و پرورش شهر كرمان بود. به طور كلي شهر كرمان به دو ناحيه تقسيم شده است كه از لحاظ اقتصادي، اجتماعي و موقعيت جغرافيايي، تفاوتهايي با يكديگر دارند و اين خود انگيزهاي براي اين بررسي شد. با مراجعه تيم بررسي به مدارس و به روش نمونه گيري خوشهاي طبقه بندي شده منظم، تعداد 396 نمونه مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه ويژگيهاي اقتصادي، اجتماعي و پرسشنامه يادآمد 24 ساعت خوراك تكميل شد و تقريباً در يك پنجم از كل نمونهها، نمونه گيري خون براي آزمايش Hb (هموگلوبين) وHct (هماتوكريت) از دانش آموزان انجام گرفت. وضع تغذيه بر اساس نماگرهاي وزن براي سن ، قد براي سن و نمايه توده بدن سنجيده شد. بطوريكه دو نماگر اول با دادههاي استاندارد مركز ملي آمارهاي بهداشتي (National Center for Health Statistics-NCHS) و نمايه توده بدن با مركز كنترل بيماريها
(Centers for Disease Control and Prevention-CDC) مقايسه گرديدند. ميانگين هموگلوبين در ناحيه 1 و 2 به ترتيب، 97/13 و 04/14 (انحراف معيار 01/1 و 80/0) و ميانگين هماتوكريت دانش آموزان در نواحي 1 و 2 به ترتيب 05/43 و 7/43 (انحراف معيار 7/2 و 36/2)بود كه بين اين مقادير در دو ناحيه اختلاف معنيدار آماري مشاهده نگرديد. ميزان سوء تغذيه شديد در ناحيه 1 و 2 با نماگر وزن براي سن و با استفاده از طبقه بندي صدك به ترتيب 9/3 و 7/4 درصد بود و با توجه به نماگر قد براي سن و با استفاده از طبقه بندي صدك سوء تغذيه شديد در ناحيه 1 و2 به ترتيب 7و 3/6 درصد بود كه بين دو ناحيه اختلاف معنيدار آماري ديده نشد. ميزان دريافت انرژي، پروتئين، ويتامين A، آهن و روي در ناحيه 1 بيشتر از ناحيه 2 بوده است. ولي اين تفاوت بين دو ناحيه از نظر آماري معنيدار نبود. همچنين با توجه به نتايج حاصله ميزان درصد پروتئين و آهن در دو ناحيه از مرز 100 درصد (RDA (Recommended Dietary Allowance of vitamins and other nutrients گذشته است. كمترين ميزان دريافت بر حسب درصد RDA در دو ناحيه مربوط به عنصر كلسيم است. تفاوتهاي مربوط به درصد دريافت روزانه مواد مغذي در دو ناحيه از نظر آماري معنيدار نبود. نتيجه اين مطالعه بيانگر اين است كه وضعيت تغذيه در دو ناحيه آموزش و پرورش كرمان چه از نظر كم خوني و چه از نظر سوء تغذيه و دريافت غذايي با يكديگر مشابه هستند و توصيه ميشود مصرف منابع غذايي حاوي كلسيم و ويتامين A بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1387/4/25