هزینه اثربخشی مراکز درمان نگهدارنده با متادون به منظور پیشگیری از HIV در معتادان تزریقی - پایش
دوره 11، شماره 6 - ( آذر ـ دی 1391 )                   جلد 11 شماره 6 صفحات 830-823 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (5702 مشاهده)
شيوع بالاي اعتياد تزريقي موجب نگراني از افزايش موارد آلودگي به ويروس ايدز (HIV) شده و بالارفتن هزينه‌هاي مراقبت از مبتلايان به HIV/AIDS و محدود بودن منابع مالي، انجام ارزيابي اقتصادي را به منظور انتخاب بهترين مداخله براي کنترل HIV ضروري مي‌سازد.
مطالعه حاضر به تعيين هزينه ـ اثربخشي مراکز درمان نگهدارنده با متادون (Methadone Maintenance Therapy-MMT) به منظور پيشگيري از عفونت HIV در معتادان تزريقي پرداخته است. اين مطالعه تحليلي به صورت ارزيابي قبل و بعد از مداخله بدون گروه کنترل در يک دوره زماني يک ساله انجام شد. 259 معتاد تزريقي دريافت کننده متادون از 7 مرکز MMT دولتي شيراز به صورت سرشماري مورد مصاحبه قرار گرفتند. موارد اجتناب شده از عفونت HIV به عنوان واحد اثربخشي در نظر گرفته شد. سنجش اثربخشي با استفاده از فرمول‌ها و الگو‌هاي رياضي بر مبناي رفتارهاي پرخطر تزريقي صورت گرفت.
هزينه‌هاي مراکز MMT از ديدگاه دولت محاسبه شد. نتايج نشان داد که مراکز MMT موجب اجتناب از 126 مورد جديد HIV شدند. هزينه مراکز MMT مورد مطالعه براي افراد شرکت کننده در مطالعه 204297.7 دلار و هزينه مراقبت و درمان موارد اجتناب شده از HIVدر طول عمر به عنوان هزينه عدم مداخله 13942756.8 دلار به دست آمد. نسبت هزينه ـ اثربخشي افزايشي معادل 109035.3 دلار به ازاي هر مورد HIV پيشگيري شده حاصل شد که نشان دهنده هزينه کمتر و اثربخشي بيشتر مداخله MMT نسبت به عدم مداخله است.
نتايج تحليل حساسيت يک طرفه نشان داد که به رغم تغييرات دامنه هزينه‌ها در خصوص هر مورد پيشگيري از HIV، همچنان مداخله درمان نگهدارنده با متادون نسبت به عدم مداخله هزينه اثربخش است. با توجه به اثربخشي و هزينه ـ اثربخشي بالاي مراکزMMT، گسترش اين مراکز در بعد منطقه‌اي و ملي جهت تحت پوشش قرار دادن افراد پرخطر به منظور پيشگيري از HIV ضروري است.
متن کامل [PDF 134 kb]   (2183 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی |
پذیرش: 1389/10/18 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1391/9/21 | انتشار: 1391/8/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.