Rozita Firooznia, Hossein Dargahi, Zeinab Khaledian, Tohid Jafari-Koshki. Strengths and weaknesses of maternal health program evaluation tools in Iranian primary health care system. Payesh 2018; 17 (5) :521-530
URL:
http://payeshjournal.ir/article-1-24-fa.html
رزیتا فیروزنیا ، حسین درگاهی ، زینب خالدیان ، توحید جعفری کوشکی . بررسی نقاط قوت و ضعف ابزارهای ارزشیابی برنامه سلامت مادران در عرصه مراقبتهای بهداشتی اولیه ایران. پایش. 1397; 17 (5) :521-530
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-24-fa.html
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سمنان، سمنان، ایران
2- مرکز تحقیقات مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (4011 مشاهده)
مقدمه: برنامه سلامت مادران به دلیل تاثیر قابلتوجه در سلامت جامعه از برنامههای اصلی در عرصه مراقبتهای بهداشتی اولیه در جهان میباشد. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف بررسی نقاط قوت و ضعف ابزارهای ارزشیابی برنامه سلامت مادران به مورد اجرا درآمد.
مواد و روش کار: این مطالعه از نوع تطبیقی است که دادههای آن به روش مرور اسناد به دست آمد و از طریق ماتریس مقایسه مورد تحلیل قرار گرفت. در آغاز، تعداد 9 ابزار ارزشیابی و یک سامانه مراقبتی از طریق بررسی مستندات مرتبط با ارزشیابی برنامه سلامت مادران شناسایی گردید و سپس از نظر توجه به ابعاد اصلی الگوی جامع ارزشیابی (سیپ) و وجود سنجه های ارزیابی مرتبط با آنها مورد مقایسه قرار گرفتند. در پایان، نقاط قوت و ضعف این ابزارها شناسایی و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج مطالعه حاکی است که ابزارهای مورد بررسی دارای کاستیهای قابلتوجهی هستند که از اهم موارد میتوان به بیتوجهی به نیمی از ابعاد اصلی الگوهای رایج ارزشیابی برنامههای بهداشتی و نیز عدم ارائه سنجههای ارزیابی جهت سنجش غالب مولفههای مهم مراقبتی اشاره نمود. کلیگویی، اشاره ناقص به ابعاد ارزشیابی، عدم ارائه سنجههای مناسب و دستهبندی شده و عینینبودن سنجهها از دیگر نقاط ضعف عمده این ابزارها است.
بحث و نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که ابزارهای کنونی مورد بررسی به سبب دارا بودن ضعفهای اساسی نخواهند توانست منجر به ارتقای کیفیت مراقبتها و متعاقباً ارتقای دستاوردهای آنها گردند. نتایج مطالعه حاضر میتواند از طریق کمک در ارائه یک الگوی جامع و کارآمد ارزشیابی، در مرتفعنمودن کاستیهای شناساییشده موثر باشد.
نوع مطالعه:
توصیفی |
پذیرش: 1397/7/14 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1397/7/18 | انتشار: 1397/6/24