بررسی سواد سلامت دهان و دندان مادران و ارتباط آن با وضعیت سلامت دهان و دندان کودکان 3 تا 6 ساله آنان - پایش
دوره 22، شماره 1 - ( بهمن ـ اسفند 1401 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 59-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IUMS.REC.1399.1011


XML English Abstract Print


1- گروه آموزش و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
3- گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
چکیده:   (1087 مشاهده)
مقدمه: یکی از عوامل موثر در بهداشت دهان و دندان افراد، سواد سلامت آنان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین سواد سلامت دهان و دندان مادران و ارتباط آن با وضعیت سلامت دهان و دندان کودکان ۳ تا ۶ ساله آنان در شهر کبودراهنگ (در استان همدان) در سال ۱۳۹۹ انجام شد.
مواد و روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی (توصیفی – تحلیلی) بود. در این مطالعه، ۱۹۴ نفر از مادران دارای کودک ۳ تا ۶ ساله مراجعه کننده به دو مرکز خدمات جامع سلامت شهر کبودرآهنگ (در استان همدان) بررسی شدند. سواد سلامت دهان و دندان مادران به وسیله پرسشنامه سواد سلامت دهان و دندان بزرگسالان و وضعیت دندان های کودکان آنان، با معاینه بررسی و تعداد دندان های پوسیده، از دست داده و پر شده ثبت شد. داده ها، با استفاده از نرم افزارSPSS  (نسخه ۲۱) و توسط آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
یافته ها: میانگین سنی مادران مورد مطالعه، ۶/۰۹۵ ±۳۲/۳۸ سال بود. میانگین سواد سلامت دهان و دندان مادران مورد مطالعه، ۸۹۵/±۲۱ ۴۶/۶۶ و میانگین تعداد دندان های پوسیده، از دست داده و پر شده کودکان آنها برابر با ۱/۴۲۴±۳/۸۴ بود. بین سواد سلامت دهان و دندان مادران با نمره کلی تعداد دندان های پوسیده، از دست داده و پر شده کودکان آنها، رابطه معکوس و معنادار وجود داشت. میانگین تعداد دندان های از دست رفته کودکان مورد مطالعه برابر با ۱/۳۶۴±۰/۵۴، میانگین تعداد دندان های پوسیده شده ۳/۱۸۹ ±۱۱/۳ و میانگین تعداد دندان های پر شده ۷۵۰±۰/۱۹ بود. نتایج نشان داد که سواد سلامت دهان و دندان مادران با تحصیلات آنان، دارای رابطه مستقیم و معنی دار دارد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد، بین سواد سلامت دهان مادران و وضعیت سلامت دهان و دندان کودکان آنها، ارتباط معنی داری وجود دارد. بنابراین برنامه ریزی جهت بالا بردن سواد سلامت دهان مادران جهت بهبود سلامت دهان و دندان کودکان ضروری به نظر می رسد.
متن کامل [PDF 1076 kb]   (616 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی | موضوع مقاله: سلامت همگانی
دریافت: 1401/8/28 | پذیرش: 1401/10/20 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1401/10/27 | انتشار: 1401/11/18

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.