بررسی نابرابری توزیع منابع بخش سلامت با استفاده از ضریب جینی و منحنی لورنز (مطالعه موردی استان سیستان و بلوچستان در دوره‌ی زمانی پنج ساله) - پایش
پنجشنبه 30 فروردین 1403
OPEN ACCESS
دوره 21، شماره 3 - ( خرداد ـ تیر 1401 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 236-227 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.UOZ.REC.1400.011


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mojiri A, َََAhmadi K. Inequality in the distribution of resources in health care system by using the Gini coefficient and Lorenz curve (A case study of Sistan and Baluchestan province over a five-year period). Payesh 2022; 21 (3) :227-236
URL: http://payeshjournal.ir/article-1-1874-fa.html
مجیری آزاده، احمدی کامبیز. بررسی نابرابری توزیع منابع بخش سلامت با استفاده از ضریب جینی و منحنی لورنز (مطالعه موردی استان سیستان و بلوچستان در دوره‌ی زمانی پنج ساله). پایش. 1401; 21 (3) :227-236

URL: http://payeshjournal.ir/article-1-1874-fa.html


1- دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، سیستان و بلوچستان، ایران
2- دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه شهرکرد، چهارمحال و بختیاری، ایران
چکیده:   (1586 مشاهده)
مقدمه: یکی از مهمترین اهداف نظام‌های سلامت برابری در دسترسی به خدمات سلامت و توزیع عادلانه منابع این بخش است. هدف این پژوهش سنجش نابرابری توزیع منابع انسانی، بهداشتی و درمانی در بین ۱۴ شهرستان‌ استان سیستان و بلوچستان است.
مواد و روش‌ کار: مطالعه ﺣﺎﺿﺮ از ﻧﻮع ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﮐﺎرﺑﺮدی است ﮐﻪ ﺑﻪ روش ﺗﻮﺻﯿفی-تحلیلی اجرا شد. سنجش نابرابری در توزیع منابع بخش سلامت با توجه به عواملی مانند تعداد پزشکان (پزشک عمومی، داروساز و دندانپزشک)، پزشک متخصص، پیراپزشکان، بیمارستان، تخت فعال، آزمایشگاه و داروخانه صورت گرفت. دادهﻫﺎی مورد نیاز از سالنامه‌های آماری استان جمع آوری شد و برای سنجش نابرابری از ضریب جینی و منحنی لورنز استفاده گردید. تحلیل داده‌ها و رسم نمودارها با استفاده از نرم افزار R انجام شد.
یافته‌ها: بر اساس نتایج در طول پنج سال مورد مطالعه، تعداد پزشکان، پزشک متخصص، بیمارستان و تخت فعال به ازای هر ده هزار ﻧﻔﺮ در سال ۱۳۹۸ در مقایسه با سال ۱۳۹۳ افزایش یافته است و برای سایر شاخص‌های سلامت افزایش قابل توجهی مشاهده نگردید. متوسط ضریب جینی برای پزشکان، پزشک متخصص، پیراپزشکان، بیمارستان، تخت فعال، آزمایشگاه و داروخانه به ترتیب برابر ۱۰۶/۰، ۳۲۴/۰، ۱۳۲/۰، ۳۱۷/۰، ۳۳۶/۰، ۱۲/۰ و ۲۹۹/۰ به‌دست آمد. بیشترین نابرابری در توزیع مربوط به پزشک متخصص و تخت فعال و کمترین نابرابری در توزیع، مربوط به پزشکان و آزمایشگاه‌ها است.
نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های پژوهش، ضرایب جینی برای پزشک متخصص و تخت فعال در سال ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۳ به طور قابل توجهی کاهش یافته است ولی همچنان نابرابری در توزیع این دو شاخص زیاد است. در سایر منابع نیز روند کاهشی محسوسی در ضریب جینی مشاهده نشد. لذا پیشنهاد می‌شود علاوه بر حفظ پزشکان متخصص و سیاست افزایش آن‌هـا جهت کاهش نابرابری در توزیع پزشک متخصص، منابع فیزیکی سـلامت (ماننـد بیمارسـتان، تخت فعال و داروخانه) در شهرستان‌ها به نحو مقتضی توزیع شود.
متن کامل [PDF 492 kb]   (668 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی | موضوع مقاله: پزشکی اجتماعی
دریافت: 1401/1/17 | پذیرش: 1401/3/17 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1401/3/24 | انتشار: 1401/4/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پایش می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق