همبسته‌های جمعیتی و اقتصادی ـ اجتماعی بارداری در دختران زیر 19 ساله در سرشماری 1395 ایران - پایش
دوره 21، شماره 2 - ( فروردین ـ اردیبهشت 1401 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 181-173 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.YAZD.REC.1399.026


XML English Abstract Print


1- دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
چکیده:   (1317 مشاهده)
مقدمه: بارداری در سنین پایین، به عنوان بارداری پرخطر هم برای مادر و هم فرزند در نظر گرفته می‌شود، لذا این مطالعه با هدف بررسی وضعیت بارداری دختران زیر ۱۹ سال در ایران و همبسته‌های جمعیتی، اقتصادی- اجتماعی آن انجام شد.
مواد و روش: این مطالعه کمی، به صورت تحلیل ثانویه اجرا شد. جامعه آماری شامل دختران ۱۰ تا ۱۹ ساله‌ی کشور ایران حاضر در نمونه‌گیری دو درصد سرشماری ۱۳۹۵ (۱۰۷۳۴۶ نفر) بود. این افراد بر اساس متغیر تعداد فرزندان زنده به دنیا آورده، به سه گروه ازدواج نکرده، ازدواج کرده بدون فرزند و ازدواج کرده دارای فرزند تقسیم شده و اطلاعات ارائه شده آنها مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: تا قبل از ۱۴ سالگی اکثر دختران (۹۶ درصد) ازدواج نکرده بودند. در ۱۵ سالگی ۷ درصد دختران ازدواج کرده و یک درصدشان فرزنددار شده‌بودند. در ۱۹ سالگی در حدود ۴۰ درصد آنها ازدواج کرده و ۱۴ درصدشان دارای فرزند بودند. عمده دختران دارای فرزند، تحصیل نکرده و بی‌سواد بودند، و در مناطق روستایی زندگی و عمدتا در استان‌های با سطح توسعه پایین در کشور سکونت داشتند.
نتیجه‌گیری: ارتباط متغیرهای توسعه با فرزندآوری در سنین پایین نشان از این دارد که باروری در سنین پایین یک پدیده اقتصادی- اجتماعی بوده و نیازمند سیاست‌گذاری اجتماعی است. دخترانی که سواد اندک داشته و ترک تحصیل کرده‌اند آگاهی کمتری از شرایط باروری سالم دارند و در راستای  داشتن زایمان سالم نیازمند توجه در سیاست‌های بهداشتی هستند.
متن کامل [PDF 860 kb]   (586 دریافت)    
نوع مطالعه: توصیفی | موضوع مقاله: مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
دریافت: 1400/12/7 | پذیرش: 1401/1/23 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1401/2/18 | انتشار: 1401/2/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.